Vakcinisanje protiv gripa može da umanji rizik od Alchajmerove bolesti

Zdravlje 30. jul 202010:28 > 10:55
Foto: Shutterstock

Vakcinisanjem protiv gripa ne smanjuje se samo rizik od zaraze tom bolešću, već može i da umanji rizik za razvoj Alchajmerove bolesti, istaknuto je na konferenciji o Alchajmeru.

„To je ohrabrujući zaključak koji se zasniva na ranijim dokazima da je vakcinisanje protiv infektivnih bolesti kao što je grip povezano sa smanjenim rizikom od Alchajmerove bolesti i odlaganjem njenog nastanka“, rekao je neurolog dr Ričard Ajzakson, osnivač Klinike za prevenciju Alchajmerove bolesti koji nije učestvovao u studiji.

POVEZANE VESTI

„Redovno vakcinisanje protiv gripa može da pomogne u prevenciji virusnih infekcija koje prouzrokuju galopirajuće efekte na imunološki sistem. Te virusne infekcije mogu da podstaknu kognitivni pad povezan sa Alchajmerovom bolešću“, rekao je dr Ajzakson.

Stručnjaci kažu da je potrebno više studija kako bi se jasno utvrdila veza između vakcinisanja i smanjenog rizika od te bolesti, piše CNN.

Za Alchajmerovu bolest nema leka, ali istraživanja pokazuju da određeni stilovi života – dovoljno spavanja, zdrava ishrana i vežbanje, mogu da utiču na na lični rizik. Vakcinisanje bi se možda moglo svrstati u tu kategoriju.

„Ako vakcinisanje protiv gripa ili pneumonije, odnosno pneumokokne upale pluća, može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti, to mora doći do javnosti“, rekla je glavna naučnica Udruženja za Alchajmer, Maria Karilo za CNN.

„Potrebno je više istraživanja kako bismo razumeli koja je veza“, rekla je Karilo. 

„Da li je veza direktna, vakcina-bolest? Ili je zaštitna, kao deo strategije smanjenja rizika koje imamo, kao što je niži BMI, konzumiranje šećera, držanje nivoa holesterola i krvnog pritiska pod kontrolom, vežbanje, vakcinacija“, dodala je naučnica.

Na konferenciji o Alchajerovoj bolesti, student četvrte godine medicinskog fakulteta Univerziteta u Hjustonu Albert Amran analizirao je veliku količinu zdravstvenih podataka, više od 9.000 pacijenata starijih od 60 godina.

Jedno vakcinisanje protiv gripa smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za 17 odsto, istakao je, a oni koji su nastavili da primaju vakcinu imali su dodatno 13 odsto smanjeni rizik.  

Zaštita je jača kod onih koji su se prvi put vakcinisali ranije, na primer kod onih od 60 naspram onih od 70 godina.

„Postoji bojazan da mnogi uzroci upala, poput urinarne, pogoršavaju tok Alchajmerove bolesti“, rekao je Amran za CNN i dodao:

„Tako smo bili zabrinuti da i vakcinacija, kao oblik upale, može pogoršati tok ove bolesti“.

„Istovremeno, lekari preporučaju vakcinisanje za ljude koji boluju od Alchajmerove bolesti za koje grip može da bude smrtonosan“, rekao je Amran. 

On takođe naglašava da je potrebno još istraživanja, ali jedna od teorija njegovog tima je da vakcinisanje drži imunološki sistem „u formi“ kako ljudi stare.