Hrana koja izaziva nadutost

Zdravlje 30. avg 202010:00 > 12. maj 2021 22:19
Shutterstock

Neprijatan osećaj nadutosti u trbuhu vrlo je čest problem koji se javlja kada jedete prebrzo, previše ili kada jedete hranu koja sama po sebi dovodi do nadimanja.

Iako pripada zdravstvenim problemima, nadutost obično nije ozbiljan problem. Često je prouzrokovana namirnicama koje ne moraju nužno da budu loše za vas. Mnoge namirnice koje dovode do stvaranje gasova su namirnice s visokim procentom vlakana koje su ustvari dobra za naš organizam, piše Very Well Fit.

POVEZANE VESTI

Ukoliko želite da izbegnete neprijatnosti izaziva nadutost na određenu hranu bi trebalo da obratite pažnju.

Mahunarke

Pasulj i sočivo su namirnice bogate vlaknima, ali ukoliko ih konzumirate u većoj količini mogu da izazovu stvaranje gasova. Ipak ove namirnice bogate su nutrijentima, pa ih ne bi trebalo izbegavati u potpunosti ako želite zdravo da se hranite. Pojavu nadutosti možete izbeći konzumiranjem manjih porcija mahunarki.

Zeleno lisnato povrće

Brokoli, kupus i kelj sadrže vrstu šećera koji ostaje nesvarena sve dok ga želudačne bakterije ne fermentiraju, a to stvara jake gasove i nadutost. Ove namirnice su takođe bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa ih ne bi trebalo isključiti iz ishhrane, već samo konzumirati u manjim količinama.

Nadutost prouzrokovanu zelenim lisnatim povrćem možete smanjiti ako povrće pripremite na odgovarajući način. Kuvanje povrća omekšava vlakna i povoljno utiče na vašu probavu.

Gazirana pića

Gazirana pićasu  najpoznatiji uzročnici nadutosti jer sadrže ugljen-dioksid koji izaziva osećaj „lopte u stomaku“. Osim pića s mehurićima, sličan efekt izazivaju i žvakaće gume i tvrde bombone jer žvakanjem udišemo veću količinu vazduha koji se nakuplja u trbuhu.

Kalorična hrana

Visokokalorična hrana takođe prouzrokuje neprijatan oseća nadutosti jer masti usporavaju brzinu kojom hrana putuje kroz vaš probavni trakt. Ako preterate sa brzom i začinjenom hranom, ne preostaje vam ništa drugo osim da čekate da nadutost prođe i da drugi put smanjite porcije visokokaloričnih obroka.

Veštački  zaslađivači

Hrana koja sadrži veštačke zaslađivače kao što su sorbitol, manitol i ksilitol može da prouzrokuje nadutost jer ih telo ne probavlja dobro. Bakterije u crevima fermentiraju zaslađivače zbog čega dolazi do problema u probavnom traktu.

Mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi čest su uzročnik nadutost kod osoba koje imaju intoleranciju na laktozu. Ako vaš organizam ne podnosi laktozu, iz ishrane biste u potpunosti trebali i da isključite mlečne proizvode ili  ih  zamenite namirnicama koje u sebi ne sadrže laktozu.

Celovite žitarice

Celovite žitarice dobre su za organizam jer su bogate vlaknima i nutrijentima. Ali vlakna, baš kao i skrob, mogu da dovedu do nadutosti.

Ako vam nadutost često zadaje probleme, trebalo bi da obratite pažnju na ishranu i vrstu namirnica koje konzumirate, ali je uvek najbilje rešenje da se obratite lekaru.