Deca sa blagim simptomima kovida -19 ili bez njih mogu da budu prenosioci

Zdravlje 12. sep 202013:15 > 13:19
Shutterstock

Deca sa blagim simptomima mogu da prenesu kovid-19, ali i ona koja nemaju simptome, pokazuju nedavno objavljeni podaci o traženju kontakata iz tri ustanove za negu dece u Juti.

Kako se navodi,12 dece dobilo je kovid-19 u  ustanovi za negu i čuvanje dece i prenelo ga na najmanje 12 osoba van ustanove, uključujući članove porodice, piše CNN.

POVEZANE VESTI

Podaci pokazuju da deca mogu da prenesu virus iz dečjih ustanova za brigu o deci do svojih domova, pišu istraživači u izveštaju koji su objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Istraživači su analizirali podatke o traženju kontakata od 184 osobe povezane sa tri ustanove za brigu o deci u okrugu Salt Lake od aprila do jula.

Pronašli su najmanje dvoje dece koja nisu imala simptome, ne samo da su se zarazili virusom, već su ga prenela drugim ljudima, uključujući jednu majku koja je bila hospitalizovana. 

Jedno osmomesečno dete prenelo je virus na oba roditelja. Istraživači kažu da su dve epidemije u ovoj ustanovi započele sa osobljem koje je imalo kontakte u porodicama koje su bile zaražena virusom. 

Istraživači kažu da traženje kontakata i blagovremeno testiranje na  kovid-19 za one koji su u dečijim ustanovama, uključujući asimptomatske osobe, mogu da pomognu u sprečavanju širenja virusa.

Oni preporučuju upotrebu maski za lice, posebno za osoblje koje radi u centrima za brigu o deci sa decom mlađom od 2 godine, koja su premlada za nošenje maski.