U Srbiji se godišnje registruje 2.200 novoobolelih od ginekoloških karcinoma

Zdravlje 20. sep 202014:35 > 14:53
Shutterstock

Povodom obeležavanja 20. septembra Svetskog dana ginekoloških karcinoma Udruženje žena Ženski centar "Milica" ukazalo je na značaj redovnih ginekoloških pregleda uprkos svim poteškoćama izazvanih pandemijskom situacijom.

Vesna Bondzić predsednica Udruženja Ženski Centar “Milica“ ukazala je na to da se u Srbiji godišnje registruje 2.200 novoobolelih od ginekoloških karcinoma od kojih je jedan od vodećih karcinom grlića materice.

POVEZANE VESTI

Dr sci med.Marijana Milojević-Kovačević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i član stručnog veća ŽC „Milica“ istakla je da kada je reč o karcinomu grlića materice u Srbiji godišnje ima više od 1.300 novoobolelih i približno 500 smrtnih ishoda, po čemu je ova vrsta karcinoma drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od karcinoma.

Dr Milojević-Kovačević je naglasila da žene postaju podložne razvoju karcinoma grlića materice nakon infekcije kancerogenim HPV tipom, ali su potrebni i drugi faktori okoline da bi se karcinom razvio.

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane HPV infekcijom koja dugo traje, prerasle u kancer. Redovni pregledi imaju za cilj da se promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane karcinom, onda kada mogu lako da se otklone.

Faktori rizika za karcinom jajnika

Što se tiče karcinoma jajnika, dr Milojević-Kovačević je ukazala da postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da utiču na razvoj karcinoma jajnika.

Neki od njih su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija karcinoma dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost.

Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija približno 15 odsto do 20 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena.

Vesna Bondžić je podsetila je da je izuzetno je važno da žene brinu o svome zdravlju i obavljaju redovne ginekološke preglede, ali je takođe jako bitno da dijagnostika i lečenje budu uvek dostupne ženama kako bi se stopa smrtnosti od ovih bolesti smanjila.

Karcinom je izlečiv ako se otkrije na vreme, ali je takođe izuzetno važna i dostupnost inovativnih terapija i savremeni pristupi lečenja kako bi žene koje se leče od ovih karcinoma izašle kao pobednice.

Pandemija koronavirusa i onkološki pacijenti

Pandemija kovida-19 bila je izazov sa kojim se zdravstveni sistem suočio ne samo u Srbiji već u celom svetu i moraju se pronaći načini da onkološki pacijenti redovno primaju terapije jer karcinom ne zna za pauzu, odmor, i bolje vreme.

On napreduje svakoga dana i strašno je bitno da se otkrije na početku, a u nekim slučajevima za koje se znaju uzročnici, kao kod karcinoma grlića materice prevenirati na vreme.

Govoreći o položaju pacijenata sa ginekološkim karcinomima za vreme pandemije, Bondžić je istakla da je večina bila dodatno uplašenia pandemijskom situacijom jer nisu znali kakvi će biti ishodi lečenja ukoliko pandemija potraje.

Zbog uvođenja posebnih mera odlazak na radioterapije, mnogima koji žive van mesta lečenja, bio je nemoguć. Ono što je neophodno u ovakvim, kriznim situacijama, je da Udruženja budu na raspolaganju korisnicima.

Protok tačnh informacija, povezanost sa onkološkim centrima gde se dobijaju terapije i psihološka pomoć i podrška izuzetno su bitne. Ovo Udruženje je tokom pandemije radilo sve vreme.

Otvoreno predstavništvo u Beogradu

Ženski centar „Milica“ je novu deceniju svoga postojanja otpočeo otvaranjem predstavništva u Beogradu sa ciljem da zastupa potrebe onkoloških pacijentkinja sa karcinomom dojke i ginekološkim karcinomima na mestima gde se odlučuje o njihovim pravima, lečenju i prevenciji.

Veliko pojačanje radu udruženja čini Stručno veće sastavljeno od onkologa, hirurga fizijatra i drugih zdravstvenih profesionalaca iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevca uz čiju će podršku uticati na unapređenje kvaliteta života i zdravlja žena u Srbiji.