Tamni podočnjaci nisu samo estetski problem

Zdravlje 09. okt 202018:06 > 18:34
Shutterstock

Tamni krugovi ispod očiju su čest problem sa kojim se suočavaju mnogi ljudi, i mogu imati nekoliko različitih uzroka.

Podočnjaci često mogu da ukažu u kakvom stanju je vaš organizam, mogu biti nasledni, i mogu da ukažu na neke nedostatke.

POVEZANE VESTI

Nedostatak sna

Zbog nedostatka sna vaša koža može da izgleda bledo. Zbog toga krvni sudovi ispod kože postaju vidljiviji i javljaju se podočnjaci, kaže Karli Okif, estetičarka i vlasnica klinike za negu lica “SkincraftLA” iz Los Anđelesa.

Spavanje može da pomogne da se podočnjaci ublaže. Preporučije se barem sedam do osam sati spavanja tokom noći da biste izgledali svežije narednog dana, piše Insider.

Alergije

Alergije i suve oči takođe mogu da doprinesu pojavi podočnjaka, kaže dr Majkl Grin, kozmetički dermatolog iz Njujorka.

Kada imate alergijsku reakciju, vaše telo oslobađa histamine, što može prouzrokovati svrab i crvenilo u očima.To bi vas moglo dovesti do trljanja očiju, povećavajući iritaciju, oticanje i pojavu tamnih krugova.

Genetika

Iako podočnjaci mogu biti prouzrokovani različitim stvarima, oni mogu biti i genetski, kaže Okif. Studija objavljena u brazilskom medicinskom časopisu” Anais Brasileiros de Dermatologia” ispitivala je fiziološke i životne faktore koji doprinose riziku i ozbiljnosti pojave podočnjaka u brazilskoj populaciji.

Istraživači su otkrili da je porodična istorija bolesti najznačajniji faktor povezan s podočnjacima i da je prosečno doba starosti početka pojavljivanja podočnjaka učesnika bila 24 godine.

Genetika može da odredi nekoliko faktora koji doprinose podočnjacima, poput nivoa kolagena i proizvodnje melanina.

Kolagen je protein u telu koji pomaže u održavanju elastičnosti kože i umanjuje pojavu bora.

Melanin se odnosi na tamnosmeđe ili crne pigmente u koži. To se često naziva genetska hiperpigmentacija.

Nedostatak gvožđa i anemija

Anemija je zdravstveno stanje koje karakteriše nedovoljna količina crvenih krvnih zrnaca. Obično je uzrok nedostatak gvožđa.

Sa anemijom, krvne ćelije nisu u stanju da snadbevaju tkiva kiseonikom, uključujući i ona ispod očiju. To može rezultirati podočnjacima, kaže dr Grin.

Studija objavljena u časopisuu “Indian Journal of Dermatology” pokazala je da je od 200 pacijenata polovina s podočnjacima imala anemiju zbog nedostatka gvožđa.

Iako se rešavanjem anemije nisu u potpunosti rešili podočnjaci, mnogi učesnici studije izvestili su o poboljšanju kada se situacija sa njihovom anemijom rešila.

Pušenje i konzumiranje alkohola

Pušenje i unos alkohola mogu da povećaju podočnjake i to zbog dehidratacije kože, kaže Okif.

Konzumiranje alkohola može da prouzrokuje širenje krvnih sudova ispod očiju, čineći podočnjake vidljivijima.

Alkohol takođe može negativno da utiče na san, što pogoršava stanje kada su u pitanju podočnjaci.

Ugljen- monoksid u cigaretama lišava vašu kožu kiseonika, kaže dr Grin, što može učiniti da izgleda tamnije na mestima gde je koža tanka, poput predela oko očiju. Pušenje takođe ubrzava proces starenja.