SZO: Mladi i zdravi moći će da se vakcinišu tek 2022. godine

Zdravlje 15. okt 202010:38 > 10:41
Fabrice Coffrini/AFP

Zdravi i mladi ljudi moraće da sačekaju 2022. godinu da bi dobili vakcinu protiv koronavirusa, rekla je naučnica Svetske zdravstvene organizacije Sumja Svaminatan. Dodala je da prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici i rizične grupe.

Sumja Svaminatan smatra da je brza i masovna vakcinacija protiv koronavirusa malo verovatna.

„Većina naučnika saglasna je da prvo treba da budu vakcinisani zdravstveni radnici, ali čak i kod njih treba da bude određeno kome preti najveća opasnost da oboli, a da su zatim na redu za vakcinu starije osobe. Zdrava mlada osoba možda će morati da sačeka do 2022. godine“, rekla je Svaminatanova, prenosi RTS pisanje Gardijana.

Nada se da će bar jedna vakcina biti efikasna već sledeće godine, ali da će sigurno njene količine biti ograničene.

Iz SZO su upozorili da, iako je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa na globalnom nivou smanjen, raste broj obolelih koji su smešteni na odeljenja intenzivne nege.

„Povećanje smrtnosti uvek zaostaje za porastom broja slučajeva infekcije za nekoliko nedelja“, objasnila je Svaminatanova.

U međuvremenu, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da u prvom mahu neće preporučivati vakcinu za decu i trudnice dok se ne završe sva ispitivanja o njenoj bezbednosti.

Kako nije poznato koliko bi ispitivanja mogla da traju, teško se može proceniti kad će to biti.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.