Iste mere zaštite od koronavirusa štite od gripa, ali i od prehlade

Zdravlje 02. nov 202021:40 > 21:43
Shutterstock

Stručnjaci ohrabruju javnost da nastave sa dobrim praksama pranja ruku, držanja fizičke distance i nošenja maski, a sve to u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, ali i virusa gripe i prehlade.

Prehlada, gripa i koronavirus su respiratorni virusi i prenose se na isti način, kapljično i vazduhom.

POVEZANE VESTI

Kapljične infekcije su velike i ne putuju daleko, ne zadržavaju se dugo u vazduhu, jer padaju na pod i zbog toga se mora držati razmak.

Aerogene infekcije se prenose vazduhom. Manje su, pa lakše i duže plutaju vazduhom, jer ih strujanje vazduha nosi okolo i do nekoliko sati.

Maska je prepreka koja zaustavlja kapljice koje se izdahnu i smanjuje rizik prenosa zaraze na druge osobe, piše Healthline.

„Pomislite na hirurge. Oni nose maske da bakterije iz usta i nosa ne bi pale na hiruršku ranu. Stoga ako bi svi nosili maske da zaštite sebe i druge, to bi značajno smanjilo prenos virusa“, izjavio je Den Blumberg sa „University of California Davis“.  

Maska je delotvorna ukoliko ima dva ili više sloja, ali vrlo je bitan način na koji se maska nosi.

„Najbolja maska je ona koja se nosi pravilno, preko nosa i usta dok boravite na javnom prostoru“, izjavio je Džejm Fridman pedijatar iz San Dijega

.Pored redovnog pranja ruku i držanja fizičke distance, nošenje maske mora postati svakodnevna navika ljudima širom sveta, kao zaštita od koronavirusa, ali i od +drugih infekcija.