Nedostatak vitamina B12 možemo i sami da uočimo

Shutterstock

Vitamini i minerali veoma su bitni za zdravlje i uravnoteženo funkcionisanje organizma. S obzirom na brz tempo života i sve češće posezanje za brzom hranom, veća je verovatnoća da će našem organizmu nedostajati određene količine nekog vitamina ako ga ne nadomestimo na drugi način.

Jedan od važnih vitamina za naš organizam je i vitamin B12 ( kobalamin) i folna kiselina kojoj češće posebnu pažnjiu posvećuju trudnice.

POVEZANE VESTI

Osim gvožđa, koštanoj srži za proizvodnju crvenih krvnih ćelija trebaju i vitamin B12 kao i folna kiselina.Ukoliko bilo koji od njih nedostaje, može se razviti megaloblastična anemija kod koje koštana srž stvara nepravilne oblike eritrocita.

Simptomi nedostatka vitamina B12

Prvi simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina B12, a koje možemo sami da uočimo su pojačani strahovi i osećaj napetosti, problemi sa koncentracijom, kosom i kožom (ekcemi, dermatitis, gljivice), malaksalost, umor, bolovi u mišićima.

Simptomi počinju iznenadnom malaksalošću uz pojačano lupanje srca. Neretko ove neprijatne simptome prati i bledilo lica, gubitak apetita, nadutost, kao i dijareja.

Može se pojaviti i osećaj pečenja jezika, posebno pri uzimanju kiselih namirnica, a javlja se i otežano pamćenje i osećaj trnjenja nogu ili ruku.

Kod nedostatka ovog vitamina pojedine osobe osećaju kao da im elektricitet prolazi kroz telo od glave do pete.

Takođe može da se javi trnjenje i ukočenost, što je rezultat oštećenja živaca koje je podstakao nizak nivo kiseonika u ćelijama. 

U najtežim slučajevima mogu nastati ozbiljne zdravstvene poteškoće poput teškog oštećenja živaca kičmene moždine, što može prouzrokovati i paralizu.

Vrtoglavice

Istraživanja su pokazala da osobe koje su se žalile na jake vrtoglavice imale su i do 40 odsto niži nivo vitamina B12 u odnosu na zdrave osobe.

Osobe s manjkom vitamina B12 podložnije su i depresivnim raspoloženjima. Ako ste primetili ove simptome, obratite se svom lekaru kako biste utvrdili da li je zaista reč o nedostatku ovog važnog i za organizam neophodnog vitamina.

Vitamin B12 u hrani

Vitamin b12 nalazi se u namerinicama životinjskog porekla. Prirodni izvori ovog vitamina su meso, džigerica, riba, sir, mleko, jaja i školjke.

Međutim neke žitarice takođe mogu biti dobar izvor ovog vitamina, razni sojini produkti i pivski kvasac.

U manjim količinama ima ga u cvekli, susamu, lešniku, soji i morskim algama.

Dobar izvor ovog vitamina jeste i kiseli kupus kao i sve namernice koje sadrže mlečnu kiselinu poput povrća iz turšije.

Kada su u pitanju osobe koje biraju vegetarijanski način ishrane, ovaj vitamin bi trebale da nadomeste na drugi način, da se ne bi suočile sa njegovim nedostatkom