Onkolog: Metastatski karcinom dojke moguće pretvoriti u hroničnu bolest

Zdravlje 11. dec 202016:57 > 17:12
N1

Dr Ivana Božović-Spasojević, medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije izjavila je u Danu uživo da je "moguće pretvoriti metatstaski karcinom dojke u hroničnu bolest, ukoliko na raspolaganju imamo efikasne lekove". "Veoma je važno da žene idu na preventivne preglede. Ukoliko idete, neko odlaganje do mesec, dva neće značajno uticati na rano otkrivanje tumora. Apelujem na žene da idu na te preglede, jer samo rano otkriveni tumor možemo izlečiti", kaže ona.

Kako je rekla, može da govori o Onkološkom institutu u Beogradu i dnevnoj bolnici koju vodi, i naglasila je da su „prihvatili veliki broj pacijenata“.

„S obzirom da su bolnice u kojima su se lečili ušle u kovid sistem, prihvatili smo veliki broj pacijenata, naročito na početku epidemije. Prošle godine smo prepisivali 60 do 70 terapija dnevno, a ove 100, s istim kadrom i u istom prostoru“, kaže ona.

Rada Nikolić iz Užica, koja se pridružila kampanji Organizacije „Evropa Dona Srbija“ koja je sa još nekoiliko udruženja pokrenula inicijativu za uvođenje inovativnih lekova za lečenje metastatskog karcinoma rekla je da je za nju dijagnoza bila šok.

„Deca mala, treće dete je imalo 20 meseci, trebalo se sa svim tim izboriti. Mislila sam da neću preživeti, onda sam mahinalno slikala mene i sina, da ostane što više slika, da me se seća. Mi imamo u udruženju i psihologa, bitno je bilo da izbacimo sve iz sebe. Niko ne može da razume osobu, osim osobe koja prođe isti put, tačno zna u kom trenutku će biti teško… Karcinom dojke mi je otkriven 2014. godine, posle dve godine mi je otkrivena metastaza na karlici. Terapija znači mnogo, jer produžava život, u svojoj glavi kao da više nemam metastatski tumor, živim normalan život. Svaka žena treba da primi terapiju, oseća se sigurno, produžetak života, osećam se sigurno i bezbedno, verovatno zato ne razmišljam o karcinomu“, kaže Nikolić.

Doktorka Božović-Spasojević kaže da je „Rada dala nekoliko važnih poruka“.

„Prva je da žene s metastatskim karcinomom dojke žive dugo, a druga je da to utiče na život celokupne porodice, da je to jedna hronična bolest“, kaže ona.

Dodaje da oko 400 žena godišnje u trenutku postavljanja dijagnoze imaju metastatski karcinom dojke, ali kaže i da je „moguće pretvoriti metatstaski karcinom dojke u hroničnu bolest, ukoliko na raspolaganju imamo efikasne lekove“.

„Istina je da i kada sprovedemo najbolje lečenje, da se kod trećine pacijentkinja bolest vrati“, kaže.

Dodala je da, „ako se pacijent leči od metastatske bolesti, ne treba da bude vezan za krevet, već treba da ima normalan život“.

„Veoma je važno da žene idu na preventivne preglede. Ukoliko idete, neko odlaganje do mesec, dva neće značajno uticati na rano otkrivanje tumora. Apelujem na žene da idu na te preglede, jer samo rano otkriveni tumor možemo izlečiti. Redovne kontrole i samopregledi su najvažniji“, kaže ona.