SZO razmatra strategije za borbu protiv novog soja koronavirusa

Zdravlje 22. dec 202012:26 > 12:39
Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sazvaće sastanak članica kako bi razmotrili strategije za borbu protiv novog, zaraznijeg soja koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, rekao je danas šef SZO za Evropu Hans Kluge, ne navodeći datum.

Ograničavanje putovanja u svrhu suzbijanja širenja virusa je mudro dok ne budemo imali više informacija.Lanci snabdevanja osnovnim potrepštinama i nužna putovanja trebalo bi da ostanu mogući, objavio je na Tviteru regionalni direktor Hans Kluge i pozvao na pojačane preventivne mere, prenela je Hina. 

POVEZANE VESTI

Kancelarija SZO za Evropu u Ženevi objavila je da novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, nije van kontrole. Tehnička direktorka SZO za kovid-19, Maria Van Kerkhova rekla je da novi soj koronavirusa, iako je zarazniji, ne prouzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize.

SZO je, takođe, objavio da uskoro očekuje više detalja o mogućem uticaju novog visokozaraznog soja koronavirusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Velike Britanije zbog straha od njegovog širenja.

Novi soj koji je uzbunio Veliku Britaniju otkriven je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Holandiji, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj. SZO ističe da se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije.

U saopštenju SZO ponavlja da još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo da li može novi soj da utiče na efikasnost vakcine i dodaje da su ispitivanja u toku.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.