Mutirani soj virusa mogao bi da izazove više smrti u Velikoj Britaniji

Zdravlje 25. dec 202009:46 > 09:47
Shutterstock

Mutirani soj koronavirusa, koji se širi Britanijom, prosječno je 56 posto zarazniji od izvornog soja, upozorili su u studiji znanstvenici pozivajući na brže cijepljenje kako bi se spriječilo da umre još više ljudi.

Nova varijanta koronavirusa koja se na jugoistoku Engleske pojavila u novembru i brzo se širi verovatno će povećati broj hospitalizacija i broj umrlih od koronavirusa u idućoj godini, prema radu objavljenom ove nedelje.

POVEZANE VESTI

Naučnici Centra za matematičke modele zaraznih bolesti Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, analizirajući epidemiju na jugoistoku i istoku Engleske i u Londonu, zaključili su da još nije jasno da li je mutirani soj smrtonosniji od svog prethodnika.

„Bez obzira na to povećana brzina širenja veroatno će voditi do velikog porasta broja novozaraženih i procena je da će hospitalizacije zbog kovida-19 i broj umrlih dosegnuti veće razmere u 2021. u odnosu na 2020., čak i ako se regionalne mere ograničenja, uvedene sredinom decembra, zadrže“, napisali su.

Autori upozoravaju da je malo verovatno da će nacionalne mere zatvaranja, uvedene u Engleskoj u novembru, sprečiti porast broja zaraženih „ako se ne zatvore osnovne škole, srednje škole i univerziteti“. Svako ublažavanje mera verovatno bi odmah rezultiralo velikim širenjem virusa.

To znači da bi možda bilo neophodno ubrzati vakcinaciju da bi se postigao „uočljiv efekat u potiskivanju opterećenja koje je rezultat bolesti“.

Objavljujući strože mere za božićne praznike britanski premijer Boris Džonson rekao je u prošlu subotu da je novi soj virusa “ i do 70 odsto zarazniji od izvorne verzije virusa“.

Otkriće novog soja izazvalo je uzbunu širom svieta u trenutku dok sve više zemalja započinje programe vakcinacija kako bi obuzdale pandemiju koja je odnela više od 1,7 miliona života nakon što se pre godinu dana pojavila u Kini.

Mnoge su zemlje brzo uvele zabranu ulaska putnika iz Britanije, ali vlade nekih evropskih zemalja od tada su počele da ublažavaju ta ograničenja.

Osnivač nemačke kompanija Biontek, koja je napravila vakcinu Fajzer/Biontek, rekao je kako je „vrlo verovatno da će tavakcina biti delotvorno protiv mutiranog soja otkrivenog u Britaniji, a da se može i prilagoditi tom soju u roku od šest nedelja“.    

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.