Simptomi koji se povezuju sa novim sojem koronavirusa

Zdravlje 25. dec 202014:02 > 14:06
Shutterstock

Od kada se pojavio, novi soj koronavirusa izazvao je u Engleskoj veliku zabrinutost, a naučnici i medicinski istraživači kontinuirano rade na utvrđivanju izvora nove varijante.

Nov soj koronavirusa pod nazivom „VUI 202012/01“ uključuje genetsku mutaciju proteina „spike“ koja bi mogla da bude uzrok brzog širenja.

POVEZANE VESTI

Uz tri najčešća simptoma kovida-19 – temperatura, suvi kašalj i gubitak čula mirisa i okusa, identifikovano je još sedam drugih simptoma koji se mogu povezati sa novim sojem koronavirusa, a to su:  umor, gubitak apetita, glavobolja, dijareja, osip, mentalna zbunjenost i bolovi u mišićima.

„Ako razvijete bilo kakve simptome koji bi mogli da ukažu na kovid-19, i vi i članovi vaše porodice bi trebali da se izolujete i što pre testirate“, smatra istraživač sa „King’s College“, prenosi Times of India.

Zbog novog soja koronavirusa, Velika Britanija uvela je nove restrikcije kako bi se suzbilo širenje virusa, a neke europske zemlje zatvorile su granice sa Velikom Britanijom.

Ali, da biste se sami zaštitili, potrebno je da se pridržavate propisanih mera kao što su nošenje maske, državanje fizičke distance i redovno pranje ruku.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.