SZO: Novi soj koronavirusa otkriven u osam evropskih zemalja

Zdravlje 26. dec 202010:27 > 10:30
Shutterstock

Novi zarazniji soj koronavirusa već je otkriven u osam europskih zemalja, objavio je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Europu Hans Kluge.

„U osam europskih zemalja Svetska zdravstvena organizacija dosad je identifikovala novu varijantu kovida-19 nazvanu VOC-202012/01“, napisao je Kluge na Tviteru.

POVEZANE VESTI

Prema njegovim rečima novi soj virusa širi se i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

Kluge je pozvao na oprez dok se sprovode istraživanja o novom soju, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. novembra, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Holandiji, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze novim sojem u Francuskoj, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva, prenosi Rojters.

Reč je o Francuzu koji je 19. novembra stigao iz Londona i testirao se na novu varijantu koronavirusa. Ministarstvo je saopštilo da je prvi slučaj zabeležen u gradu Turu, da je oboleli u samoizolaciji i da se oseća dobro.

SZO je u utorak ponovio da još nema dovoljno informacija  da li će novi soj uticati na efikasnost vakcina, a ispitivanja su u toku.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.