Kako sprečiti perutanje kože ruku tokom zimskog perioda?

Zdravlje 26. dec 202022:31 > 22:49
Shutterstock

Većini se tokom zime koža na rukama suši i peruta, a onda dolazi i do crvenila, dok se nekima stvaraju i ranice, naročito između prstiju.

Tokom pandemije pranje ruku je pod velikim fokusom i verovatno velika većina sada zna kako se pravilno peru ruke, a postalo je uobičajeno koristiti i dezinfekciju kako bismo prenosili što manje klica na rukama.

POVEZANE VESTI

Kako biste sprečili perutanje kože na rukama tokom zime, trebalo bi da promenite način na koji perete ruke. 

Verovatno ste već čuli, ali nije loše i ponoviti, da zimi ruke treba prati hladnom vodom.

„Vruća voda brže isparava. Dakle, ako ne nanesete hidratantnu kremu odmah nakon pranja, koža će vam se dodatno osušiti. A s obzirom na to da se vaša koža suočava sa povećanim gubitkom vode u transepidermu tokom hladnijih meseci, moraćete da učinite sve što je u vašoj moći da biste održali kožu vlažnom, a to znači pranje ruku u hladnoj vodi“, kaže dermatolog Puršiva Patel.

Osim što brže isparava, vruća voda takođr ima sposobnost uklanjanja prirodnih ulja i lipida sa vaše kože. Kad vam je lipidna barijera kontinuirano ugrožena, ona puca i peruta se, a zatim sledi svrab.

Zato mnogi stručnjaci preporučuju tuširanje i umivanje mlakom vodom, a ne toplom. Dakle, kada perete ruke ove zime, to činite u hladnoj vodi.

Možda mislite da samo vruća voda može efikasno da ukloni bakterije koje se zadržavaju na vašim dlanovima, ali tu veću ulogu igra sapun.

Kao što američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pišu u svojim smernicama za pranje ruku: „Čini se da temperatura vode ne utiče na uklanjanje mikroba“.

Kako biste sprečili pucanje kože na rukama koristite blag hidratantni sapun i vaša koža će vam biti zahvalna, piše MindBodyGreen.