Ako jedete ovo uveče, brže ćete sagoreti masti tokom spavanja

Zdravlje 20. jul 202322:12 2 komentara
mršavljenje
happyveganfit/Pixabay

Iako se ne preporučuje da redovno jedete kasno uveče, stručnjaci ipak savetuju da nije najbolja ideja da idemo u krevet gladni.

Poznato je da učestalo jedenje u kasnim satima može da rezultira gojenjem, a pogotovo ako je u pitanju hrana koja sadrži rafinisane ugljene hidrate i skrob – poput hleba i pirinča, ali i namirnice poput čipsa i keksića – koji imaju malo vlakana i puno šećera.

Stručnjaci kažu da je najbolje da ne idemo u krevet gladni, a ako vas uhvati glad u kasne sate savetuju da posegnete za visokoproteinskim međuobrokom poput svežeg sira, prenosi Healthy.

Jedno istraživanje je otkrilo da da bi konzumacija 30 grama proteina oko 30 minuta pre spavanja mogla pozitivno da utiče na metabolizam. Iako je istraživanje bilo malo i uključivalo je samo aktivne žene od dvadeset i nešto godina, bilo je prvo koje je istražilo tu mogućnost u celovitim namirnicama, za razliku od proteinskih napitaka i drugih proteinskih dodataka koji su istraživani u ranijim istraživanjima.

Ako niste obožavatelj svežeg sira, ne brinite – na raspolaganju vam je mnogo drugih dobrih izvora proteina koje odobravaju nutricionisti.

“Pokušajte da jedete nemasne proteine kao što su piletina, pečena govedina, tofu, kuvana jaja ili mala šaka badema 30 minuta pre spavanja kako biste zadržali sitost tokom cele noći”, predlaže Bridžit Age, medicinska sestra.

“Ova hrana će takođe osigurati energiju potrebnu za metabolizam, čime će se povećati vaši napori u mršavljenju.”

Bademi ili orasi neki su od najzdravijih orašastih plodova koje možete jesti i mogu da budu dobar odabir za ljude koji ne podnose laktozu, vegane ili jednostavno ne vole mlečne proizvode. Orašasti plodovi uopšteno imaju visok sadržaj dobrih masnoća, kao i dobar izvor proteina i hranljivih materija poput vitamina E, selena i magnezijuma, da spomenemo samo neke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare