Studija: Antibiotici ne pomažu preživljavanju bolesnika s virusnim infekcijama

Zdravlje 25. mar 202313:38 13 komentara
Lekovi
Shutterstock

Antibiotici se daju većini pacijenata koji su primljeni u bolnice sa akutnim virusnim infekcijama kako bi se sprečila dodatna bakterijska infekcija, ali ova praksa možda ne povećava izglede za preživljavanje, ukazuje novo istraživanje.

Naučnici su istraživali efekat korišćenja antibiotika na preživljavanje kod više od 2100 pacijenata u norveškoj bolnici između 2017. i 2021. i otkrili su da davanje antibiotika osobama s najčešćim respiratornim infekcijama verovatno ne umanjuje rizik od smrti unutar 30 dana.

Antibiotici su na vrhuncu pandemije bili prepisivani za oko 70 posto pacijenata obolelih od kovida-19 u nekim zemljama, što je možda doprinelo pojavi patogena otpornih na antibiotike.

POVEZANE VESTI

Novi podaci, koji još uvek nisu objavljeni u medicinskom časopisu, upućuju na to da postoji „ogromno prekomerno korišćenje antibiotika“, rekla je glavna autorka istraživanja Magrit Jarlsdater Hovind sa Univerziteta u Oslu.

Prekomerno korišćenje antibiotika je pomoglo mikroorganizmima da postanu otporni na mnoge medicinske postupke, što naučnici smatraju jednom od najvećih prijetnji za svjetsko zdravlje.

Istraživanje se odnosilo na pacijente koji su bili pozitivni na virusne infekcije poput gripa, respiratorni sincicijski virus ili kovid-19 dok su oni s bakterijskim infekcijama bili isključeni iz analize.

Ukupno je 63 posto od 2111 pacijenata dobilo antibiotike za respiratorne infekcije tokom njihovog bolničkog lečenja, a unutar 30 dana ih je umrlo 168, od kojih svega 22 nisu koristili antibiotike.

Istraživači su otkrili da su oni kojima su prepisani antibiotici tokom boravka u bolnici imali dvostruko veće šanse da će umreti unutar 30 dana od onih koji nisu dobili antibiotike.

„Lekari se moraju usuditi da ne daju antibiotike, umesto da daju antibiotike za svaki slučaj“, rekla je Hovind.

S obzirom na ograničenja retrospektivne studije poput ove, kliničko ispitivanje, koje su Hovind i njene kolege nedavno započeli, nužno je kako bi se tačno odredilo treba li davati antibiotike pacijentima primljenim u bolnicu s najčešćim respiratornim infekcijama, dodala je.

Komentari (13)

Vidi sve komentare