Aplikacija za dijagnostikovanje žutice kod beba mogla bi da „spasi živote“

Zdravlje 03. jun 202213:33 0 komentara
Shutterstock

Mobilna aplikacija za dijagnostikovanje teške žutice kod novorođenčadi mogla bi da spasi brojne živote u siromašnijim delovima sveta, pokazuju rezultati nove studije.

U studiji, čiji su koautori istraživači sa „University College London“ (UCL) i Univerziteta u Gani, aplikacija pod nazivom „neoSCB“ korišćena je za skeniranje očiju više od 300 novorođenčadi u Gani, nakon što je pilot studija sprovedena na 37 novorođenčadi 2020. godine.

Povezane vesti

Aplikacija, koju su razvili naučnici UCL, korišćena je za analizu fotografija snimljenih pametnim telefonom kako bi se izmerilo žutilo u beonjačama novorođenčadi – znak neonatalne žutice.

Studija je uporedila efikasnost aplikacije sa konvencionalnim metodama skrininga i otkrila da je među 336 testiranih beba ispravno identifikovala 74 od 76 novorođenčadi sa teškom žuticom.

Ova studija je pokazala da je to u skladu s preciznošću najčešće metode skrininga, neinvazivnog uređaja poznatog kao transkutani bilirubinometar koji je identifikovao svih 76 beba sa žuticom.

Terens Leng sa UCL, koji je razvio tehnologiju za aplikaciju, rekao je da je studija pokazala da je aplikacija jednako dobra kao i komercijalni uređaji koji se preporučuju.

Dodao je da je potreban samo pametan telefon koji je mnogo jeftiniji od komercijalnog uređaja.

„Nadamo se da će se naša tehnologija, nakon što se uvede u široku upotrebu, moći da koristi za spašavanje života novorođenčadi u delovima sveta koji nemaju pristup skupim uređajima za skrining“, rekao je on.

Kristabel Enveronu-Larja sa Univerziteta u Gani, koja je vodila studiju, rekla je da je metoda aplikacije bila „prihvatljiva“ za majke u urbanim i ruralnim područjima koje su učestvovale u studiji.

Žutica je česta i obično bezopasna kod novorođenčadi. Ali u teškim slučajevima, bilirubin, pigment koji prouzrokuje žutu boju kože, može da uđe u mozak i dovede do smrti ili gubitka sluha, zastoja u razvoju i neuroloških stanja.

Od teške žutice umre oko 114.000 novorođenčadi svake godine i prouzrokuje 178.000 slučajeva invaliditeta u svetu.

U većem riziku od teške žutice su bebe u siromašnijim zemljama.