Beba dobila osip nakon što je na suncu žvakala celer

Zdravlje 08. jun 202306:55 2 komentara
Shutterstock/sutulastock

Fitofotodermatitis se javlja kada se celer, citrusi, smokve, šargarepa, divlji kopar, peršun i pastrnjak dodiruju na suncu.

Sedmomesečna beba dobila je osip sa plikovima nakon žvakanja celera na suncu. Riana Bendžak je dala svojoj ćerki štapić celera da umiri desni u toku nicanja zuba. Porodica je provela dan na otvorenom i nije ni slutila šta ih čeka.

Povezane vesti

Devojčica se sledećeg jutra probudila sa osipom oko usta, koji je ličio na opekotinu. Ovo je zapravo bio početak ne tako poznate reakcije zvane fitofotodermatitis, koja se javlja kada se celer, citrusi, smokve, šargarepa, divlji kopar, peršun i pastrnjak dodiruju na suncu.

Prošla su dva meseca od ovog događaja. Devojčica je imala plikove 10 dana, zatim su prerasli u hiperpigmentaciju i konačno nestali posle šest nedelja. Svega 20 minuta na suncu je bilo dovoljno da dođe do reakcije.

Šta kažu stručnjaci?

Fitofotodermatitis je stanje uzrokovano izlaganjem furokumarinima (hemikalija koja se nalazi na biljnim površinama). Ova hemikalija se može aktivirati UVA zracima koji dolaze od sunca. Ako vaša koža dođe u kontakt sa hemikalijom i ona se aktivira, može doći do alergijske reakcije.

Imajte na umu da neće svi doživeti fitofotodermatitis nakon izlaganja furokumarinima. Stručnjaci upozoravaju da dete može biti u većem riziku ako postoji porodična istorija kontaktnog dermatitisa sa drugim supstancama kao što su metali ili neki proizvodi za čišćenje, piše „Healthline“.

Stručnjaci savetuju da postoje određeni načini da se ovo stanje spreči, kao što je pranje ruku i drugih izloženih delova kože odmah nakon izlaska napolje, nošenje rukavica pri radu u bašti, nošenje pantalona i dugih rukava u šumovitim predelima i nanošenje kreme za sunčanje pre izlaska napolje, prenosi Index.hr.