Bojanić: Podaci pokazuju da svaki sedmi osnovac puši, kao i 37 odsto odraslih

Zdravlje 17. nov 202112:01 > 12:13 3 komentara
N1

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da svaki sedmi osnovac puši, a da čak 37 odsto odraslih stanovnika Srbije puši, izjavila je pomoćnica Pokrajinskog sekretara za zdravstvo Snežana Bojanić.

Ona je na TV K1 rekla da je Srbija druga zemlja u Evropi po broju umrlih od raka pluća, a da je svaki sedmi osnovac pušač i prvu cigaretu zapali već u šestom ili sedmom razredu.

Kada su u pitanju studenti, broj je još veći, pa čak polovinu studentske populacije čine pušači.

Svake godine u Srbiji od karcinoma pluća oboli 6.500 ljudi, a umre njih 4.600.

Najveći problem su pacijenti koji se kasno jave lekaru, istakla je Bojanić, dodajući da se jave kada je bolest u trećem ili četvrtom stadijumu, a tada hirurgija ne pomaže i jedino je moguće dati citostatike koji pomažu „samo da se dočeka kraj“.

Prema njenim rečima, ako se bolest otkrije u prvom ili drugom stadijumu, hirurgija je visokoefikasna.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je pokrenuo pilot projekat skriniga, a sve aktivnosti koordinira Institut za plućne bolesti Vojvodine.

„Rak pluća se javlja u najvećoj meri nakon pedesete godine života“, naglasila je Bojanić, objasnivši da su cigarete ključni faktor rizika za nastanak bolesti, a u poslednjih deset godina svega devet odsto obolelih od raka pluća su bili nepušači.

Međutim, kako tvrdi, u okviru skrininga kroz koji je do sada prošlo 1.200 ljudi, utvrđeno je da se svega četiri odsto pušača brine da će oboleti od kancera i da je pušenje u Srbiji toliko široko rasporostranjeno i društveno prihvatljivo.

Podaci Instituta za plućne bolesti Vojvodine pokazuju da je u prethodnih deset godina broj obolelih od kancera pluća veći za 12 odsto, a da je tokom prethodne decenije bilo čak 55 odsto više žena među obolelima, ukazala je Bojanić.

„Ova bolest nažalost nema nikakve simptome u ranoj fazi, brzo se razvija i brzo daje metastaze“, upozorila je ona.

Komentari (3)

Vidi sve komentare