Britanija: Samo 29 odsto hospitalizovanih zbog kovida oporavi se za godinu dana

Zdravlje 25. apr 202213:15 > 13:39
Shutterstock

Manje od 30 odsto obolelih od kovida-19 koji su bili hospitalizovani zbog komplikacija izazvanih tom bolešću u potpunosti se oporavilo godinu dana od početka zaraze, iznenađujući su rezultati istraživanja o uticaju produženog kovida na pacijente u Velikoj Britaniji. 

Tim naučnika i lekara sa Univerziteta Lester, između ostalog je ustanovio da je stopa oporavka nakon hospitalizacije lošija među ženama nego među muškarcima, a na izglede da se pojedincima poboljša zdravstveno stanje verovatno je negativno uticala i gojaznost, piše The Guardian.

Povezane vesti

Među simptomima koje su pacijenti prijavljivali godinu dana od početne infekcije bili su umor, bol u mišićima, loš san i nedostatak daha.

„S obzirom na to da je u poslednje dve godine u Velikoj Britaniji zbog kovida-19 hospitalizovano više od 750.000 ljudi, već sada je iz našeg istraživanja prilično jasno da će posledice ove bolesti biti velike“, rekla je Rejčel Evans, jedna od glavnih autorki studije.

Tim naučnika i lekara istakao je kako rezultati studije ukazuju na to da sada postoji hitna potreba za osmišljavanjem novih načina borbe i sprečavanja takozvanog produženog kovida.

“Bez efikasnog lečenja produženog kovida bi mogao da postane vrlo rasprostranjeno dugoročno stanje“, rekao je koautor studije, profesor Kris Brajtling.

Istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni krajem prošle nedelje na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti (ECCMID) u Lisabonu, obuhvatilo je analizu podataka prikupljenih među više od 2.000 pacijenata iz 39 bolnica britanskog NHS-a. Svi su hospitalizovani nakon zaraze kovidom.

Naknadna procena njihova zdravstvenog stanja objavljena je pet meseci kasnije, a zatim još jednom nakon godinu dana.

„Ustanovili smo da se samo 25 odsto pacijenata hospitalizovanih zbog kovida-19 u potpunosti oporavilo pet meseci nakon izlaska iz bolnice. Ta se brojka tek neznatno povećala na 29 odsto nakon godinu dana“, rekla je Evans.

Ona dodaje da se radi o „prilično limitiranoj stopi oporavka kada je u pitanju poboljšanje mentalnog zdravlja pacijenata, poboljšanje normalne funkcije organa i kvaliteta života“.

„Rezultati su nas prilično iznenadili“, rekla je Evans.

Lošiju stopu oporavka naučnici su primetili kod žena, kod gojaznih osoba i onih koji su za vreme boravka na lečenju u bolnici bili na mehaničkoj ventilaciji.

„Ustanovili smo da veća verovatnoća od hospitalizacije u slučaju komplikacija povezanih sa kovidom prevladava među muškom populacijom, ali oni imaju veće šanse da se po izlasku iz bolnice brže oporave. Istraživanje je pokazalo da su žene i gojazne osobe sklonije sporijem oporavku godinu dana nakon zaraze kovidom“, rekla je Evans.

Profesorka Lui Vejn, jedna od autorki studije rekla je da je kritičan faktor za ovako niske stope oporavka bio izostanak dugotrajnijeg lečenja kovida.

“Ne postoje specifični terapijski lekovi za dugotrajni kovid, a podaci do kojih smo došli u ovoj studiji ukazuju na hitnu potrebu za što efikasnijim načinima lečenja“, rekla je Vejn.

Istraživači su ustanovili da su mnogi pacijenti koji su nakon hospitalizacije prijavili disfunkciju organa patili od trajne upale.

„Ovi bi pacijenti veerovatno dobro reagovali na metode lečenja koje će se fokusirati na lečenje upala“, dodala je Vejn.

Problem velikog uticaja kovida-19 na zdravlje stanovnika Velike Britanije istaknut je prošle nedelje nakon što je Kancelarija za nacionalnu statistiku objavila brojke koje upućuju na to da se, od početka pandemije kovidom u Engleskoj zarazilo više od sedamdeset odsto stanovnika.

Procena se zasnivaju na testiranju uzoraka više od 500.000 pojedinaca, a oni pokazuju da se u Engleskoj između 27. aprila 2020. i 11. februara 2022. kovidom zarazilo 71 odsto stanovnika.

Ali stručnjaci smatraju da je pomenuta brojka potcenjena, s obzirom na uticaj najnovijeg talasa infekcija prouzrokovanog omikron varijantom, koji je najveću prevalenciju dosegao nakon februara.

„Kad smo prestali da prikupljamo podatke, broj zaraženih je postupno počeo da raste. Mogli bi donesemo zaključak da je od kovida-19 u Velikoj Britanij obolela većina stanovnika“, rekao je profesor Džejms Nejsmit, direktor Instituta Rozalind Franklin sa Univerziteta Oksford.

Kancelarija za nacionalnu statistiku je otkrila i da broj slučajeva zaraze koronavirusom trenutno pada širom zemlje, što ukazuje na to da je najnoviji talas bolesti dosegao svoj vrhunac.

Procenjuje se da je prošle nedelje u Velikoj Britaniji kovidom bilo zaraženo oko 3,8 miliona ljudi, u poređenju sa vrhuncem od 4,9 miliona pre mesec dana, kada je broj slučajeva zaraze dosegao najviši nivo od početka pandemije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (0)

Vidi sve komentare