Britanija saopštila da epidemija majmunskih boginja pokazuje znake usporavanja

Zdravlje 15. avg 202220:40
majmunske boginje
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Britanski zdravstveni zvaničnici saopštili su da epidemija majmunskih boginja širom zemlje "pokazuje znake usporavanja", ali da je još prerano znati da li će se taj trend nastaviti.

U saopštenju Agencije za zdravstvenu bezbednost navodi se da vlasti prijavljuju oko 29 novih infekcija majmunskim boginjama svakog dana, u poređenju sa oko 52 slučaja dnevno tokom poslednje nedelje u junu.
U julu se epidemija udvostručavala na svake dve nedelje. Do danas, Velika Britanija je zabeležila više od 3.000 slučajeva majmunskih boginja, sa više od 70 odsto slučajeva u Londonu.
Agencija je takođe saopštila da je više od 27.000 osoba vakcinisano protiv malih boginja.
Velika većina slučajeva zaraze otkrivena je kod muškaraca koji su homoseksualci, biseksualci ili imaju odnose sa drugim muškarcima i vakcine su prioritet za njih i za njihove najbliže kontakte i zdravstvene radnike.
Britanske vlasti saopštile su da su kupile 150.000 doza vakcine koju proizvodi Bavarian Nordik, koji je jedini svetski dobavljač.

Prošlog meseca Svetska zdravstvena organizacija proglasila je epidemiju globalnom vanrednom situacijom, a američki zvaničnici su epidemiju klasifikovali kao vanrednu situaciju na nacionalnom nivou.

Komentari (0)

Vidi sve komentare