Čaj koji suzbija apetit, jača imunitet i zdrav je za creva

Zdravlje 17. apr 202411:50 5 komentara
čaj od lana
ElenVik/Shutterstock

Ispijanjem čaja od lana uradite detoks organizma.Laneno seme se obično dodaje u jogurt ili žitarice za doručak, ali je manje poznato da se od njih pravi čaj. Međutim ovaj čaj se često priprema u Indiji.

Šteta što kod nas nije poznat jer blagotvorno deluje na zdravlje.

Među komponentama lana treba istaći rastvorljivo vlakno lignin. U dodiru sa vodom nabubri, formira gel i tako povećava zapreminu crevnog sadržaja. Gel na neki način usporava metabolizam ugljenih hidrata i tako pozitivno utiče na normalizaciju koncentracije šećera u krvi. Glukoza zbog toga duže vreme ulazi u krv iz creva i tako održava sitost. Ovo smanjuje apetit i pomaže u gubitku težine.

Ispijanje čaja od lana podstiče detoksikaciju, jača zdravlje krvotoka i imuniteta i smanjuje mogućnost za pojavu raka debelog creva. Koristan je u menopauzi jer sadrži fitoestrogen, koji olakšava tegobe u ovom periodu života žene.

Čaj od lana je zanimljivog ukusa i lako se priprema.

Priprema:

Kašičicu lanenog semena sameljite, stavite u šolju, dodajte prstohvat cimeta i 2-3 karanfilića. Sve prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite, lagano zagrejte do temperature koja je ugodna za piće i posluživanje, prenosi Danas.

Možete ga zasladiti medom, ali ljubitelji čaja ga više vole nezaslađenog.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare