Često uzimanje antibiotika povećava upalne bolesti creva za skoro 50 odsto

Zdravlje 17. jan 202307:33 0 komentara
Shutterstock

Česta upotreba antibiotika mogla bi da rezultira povećanom mogućnošću razvoja upalnih bolesti creva, poput Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa za skoro 50 odsto kod osobama starijih od 40 godina, pokazalo je novo dansko istraživanje.

Istraživači su pratili zdravstveno stanje više od šest miliona stanovnika Danske u desetogodišnjem periodu i otkrili su da je uzimanje antibiotika kod većine povezano sa povećanim rizikom od razvoja upalnih bolesti crijeva.

Studija upućuje na to da je efekat kumulativan.

Razvoju upale podložne sve starosne grupe, posebno stariji od 40 

Naučnici su uočili i to da je efekat uzimanja antibiotika vidljiv u svim starosnim grupama, a posebno su mu skloni stariji od 40 godina.

Ako spadate u starosnu grupu između 40 i 60 godina i u poslednjih pet godina ste često uzimali antibiotike, izloženi ste 48 odsto većem riziku od nastanka upalne bolesti creva, tvrde danski istraživači.

Povezane vesti

Devedeset odsto učesnika studije je, u sklopu istraživanja dobijalo antibiotike.

Istraživači su nakon toga evidentirali 36.000 slučajeva ulceroznog kolitisa i skoro 17.000 novih slučajeva Kronove bolesti.

„Iz studije je vidljivo da je uzimanje antibiotika povezano sa većim rizikom od razvoja upalnih bolesti creva kod starijim odraslih osobama u poređenju s mlađim ljudima. Istovremeno smo uočili povećan rizik od razvoja upalnih bolesti creva četiri do pet godina nakon izlaganja antibioticima i nakon upotrebe grupe antibiotika koji se često koriste za lečenje gastrointestinalnih patogena“, objavili su naučnici u stručnome časopisu „Gut“.

Objasnili su da uzimanje antibiotika može da prouzrokuje trajne promene u mikrobnom okruženju, što doprinosi razvoju upalnih crevnih bolesti.

Prehrambene boje i upalne bolesti creva

Nedavno sprovedena studija pokazala je da bi i popularna prehrambena boja, „allura red AC“, koja se koristi da bi se pojačale boja i tekstura bezalkoholnih pića i slatkiša, mogla poremetiti rad crevne barijere i povećati rizik od razvoja upalnih bolesti creva.

Prehrambene boje povećavaju količinu serotonina, pa i one mogu da utiču na promenu sastava crevne mikrobiote, što ljude čini osetljivijima na upalne bolesti creva.

Profesor Vajlul Kan sa britanskog Univerziteta Mekmaster kaže da je otkriće danskih naučnika „važan korak koji bi trebalo da upozori javnost na potencijalnu štetu koju predstavljaju prehrambene boje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!