Crni luk ima malo kalorija i bogat je kalijumom, vitaminom B6, ali i vitaminom C. Takođe je prepun antioksidanasa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala.
Ova vrsta povrća bi trebalo da traje oko dve nedelje, ako ga čuvate na hladnom, suvom i tamnom mestu. Nemojte ga čuvati pored krompira koji ispuštaju gas i vlagu koji mogu brzo da pokvare luk.
Ovo povrće je značajno za naše dobro zdravlje i trebalo bi ga češće koristiti u ishrani.
Crni luk poboljšava zdravlje srca
Konzumiranje luka može da ima zdrav uticaj na kardiovaskularni sistem.
Istraživanje je pokazalo da polifenol nazvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska i nivoa triglicerida.
Bogat je antioksidansima
Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala i značajni su za „popravku“ i zaštitu oštećenih ćelija u telu.
Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida, uključujući kvercetin, fitohemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima.
Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Ishrana bogata antioksidansima može da pomogne kod smanjenja upala i sprečavanja oštećenja slobodnim radikalima, što dovodi do snažnog imunološkog sistema i boljeg opšteg zdravlja.
Pomaže u smanjenju rizik od karcinoma
Provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako crni luk može da imati važnu ulogu u prevenciji karcinoma.
Studija sa „Guelph University“ zaključila je da je crveni luk najefikasniji u smanjenju kanceroznih ćelija kod karcinoma debelog creva i dojke, piše Real Simple, prenosi 24sata.hr.
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare