Da li je nazalni bris dovoljan kod brzih antigenskih testova?

Zdravlje 26. jan 202213:15 komentar
Shutterstock

Korisnicima brzih antigenskih testova za otkrivanje kovida-19 trebalo bi uzeti bris iz nosa, odnosno nazalni bris, u skladu sa uputstvima proizvođača, ali ne nužno i bris grla ili bris usne šupljine, pokazalo je novo istraživanje. 

S obzirom na to da je omikron trenutno odgovoran za gotovo sve slučajeve zaraze koronavirusom u San Franciscu, tamošnji istraživači su početkom januara obavili PCR testiranje i paralelno brzi antigenski test kompanije „Abbott“ na 731 osobi koja je zatražila testiranje na kovid-19.

Samo u nazalnome brisu „otkriveno  je najviše virusa u 95 odsto testiranih“, rekla je dr Diane Havlir sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku.

Povezane vesti

Kod 115 dobrovoljaca sa pozitivnim PCR testom, članovi njenog tima uporedili su te rezultate sa rezultatima  brzog antigenskog testa kompanije „Abbott“, koristeći uzorke brisa iz nosa i grla koje su obavili za to obučeni stručnjaci.

U uzorcima briseva grla otkrili su skoro 40 odsto manje pozitivnih nalaza testa na kovid nego u brisevima iz nosa. Svoja opažanja objavili su na „medRxiv“ i ona još nisu prošla stručnu recenziju.

Odvojeno istraživanje sprovedeno u Španiji, čiji su rezultati takođe objavljeni na „medRxiv“, pokazalo je da je bris uzet iz usne šupljine daleko manje pouzdan od brisa uzetog iz nosa kada je u pitanju otkrivanje ovog vrlo zaraznog soja.

Nedavne su studije upućivale na to da omikron može ranije da se otkrije iz brisa grla nego iz nosa, zbog čega su neki stručnjaci savetovali da se obave oba brisa.

Američka Uprava za hranu i lekove (FDA) savetuje da se testovi koriste prema uputstvima.

„Naša saznanja idu u prilog korištenju „Abbott“ testova za nazalni bris prema uputstvu na pakovanju“, rekla je Havlir, i dodala da se ponovni brzi antigentski test preporučuje se za one koji su negativni na brzom „Abbott“ testu i osobama koje imaju simptome ili su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.