Da li osobe sa povišenim krvnim pritiskom smeju da piju kafu?

Zdravlje 18. maj 202213:30 3 komentara
Shutterstock

Iako je rašireno verovanje da kafa povećava krvni pritisak, ne postoji istraživanje koje potvrđuje da je ono istinito. 

Stručnjaci iz nemačkog Udruženja za srce kažu da bez straha možete da popijete najmanje četiri šoljice dnevno čak i ako patite od visokoga krvnog pritiska. Ističu da nema naučnih dokaza da je kofein loš za hipertenziju.

Povezane vesti

Kafa može na kratko da podigne krvni pritisak jer kofein stimuliše kardiovaskularni sistem i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom događa ako niste naviknuti na kofein.

Porast krvnog pritiska manji je kod osoba koje kafu piju redovno. Do tog efekta dolazi se već nakon redovitog ispijanja kafe tokom jedne do dve nedelje, stoji u objavi nemačkog Udruženja za srce.

Navedeno se takođe odnosi na zeleni i crni čaj s obzirom na to da se i u ovim slučajevima radi o stimulansima.

Međutim, trebalo bi pokušati sa ograničenim ispijanjem što je maksimalno 400 miligrama kofeina dnevno ako razmišljate o zdravlju srca, kažu iz ovog udruženja.

To je svakako više nego što će većina ljudi verovatno popiti – oko četiri do pet šoljica filter kafe dnevno.

Ako planirate da merite krvni pritisak, učinite to pre konzumiranja kafe ili oko 30 minuta nakon toga, da biste bili sigurni da neće uticati na merenje.

U međuvremenu pokušajte da izbegnete kofeinske tablete, savetuju iz ovog udruženja, s obzirom na to da one mogu da utiču negativno na krvni pritisak.

Komentari (3)

Vidi sve komentare