Da li vodu treba piti čim se probudimo, šta misle stručnjaci?

Zdravlje 26. jul 202210:57 1 komentar
Shutterstock

Ispijanje vode ključno je za zdravlje celog tela. Ona pomaže telu da pravilno funkcioniše regulisanjem telesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja bubrega i jetre ispiranjem otpadnih supstanci i optimizacijom snage mozga.

Čak i blaga dehidratacija može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, ošamućenost, razdražljivost, poteškoće sa koncentracijom i umor, potvrdila su istraživanja.

Povezane vesti

„Voda čini oko 60 odsto naše telesne težine i ključna je da bi naše telo funkcionisalo“, tvrdi dijetetičarka Mišel Kardel.

Budući da je nužna, s vodom se ponekad preteruje. Kruže mnoge glasine o čarobnim moćima vode, a u poslednje vreme jedna od njih vezana je i za to kada treba piti vodu.

Pojedinci tvrde da je ispijanje čaše vode prva stvar koju bi trebalo uraditi nakon što ustanemo. Smatraju da to poboljšava zdravlje, pomaže u gubitku težine i još mnogo toga.

Koje su zdravstvene dobrobiti konzumiranja vode ujutru?

Održavanje hidratacije tokom dana važno je za cjelokupno zdravlje, tako da unos vode ranije u danu može pomoći da dosegnete svoj dnevni cilj.

„Redovno konzumiranje vode, počevši od jutra, može da spreči dehidrataciju. Ali ne postoji čarobna količina vode koja vam je potrebna na početku dana“, tvrdi dijetetičarka Kardel.

Boja vašeg urina može da bude pokazatelj koliko je vode vašem telu potrebne. Ako je vaš urin bledožut, verovatno pijete dovoljno vode, dok tamnožuti može da znači da bi trebalo da  povećate unos vode.

Šta ispijanje vode ujutru ne može da učini?

Ispijanje vode ujutro povećava osećaj sitosti, jedna je od tvrdnji na koje smo naišli na internetu. Prema mišljenju Kardel, to je mit.

„Uprkos percepciji da konzumiranje vode može dati osećaj sitosti i pomoći u mršavljenju, nema dovoljno dokaza koji bi povezali unos tečnosti sa povećanim osećajem sitosti ili gubitkom težine“, objasnila je ona.

Druga tvrdnja je da pijenje vode ujutru može da pomogne da sagorite više kalorija tokom dana.

„Dostupna istraživanja ne podupiru ideju da samo pijenje vode može da poveća količinu sagorelih kalorija“, upozorila je Kardel

Stručnjaci zaključuju da vreme unosa vode nije ni približno važno koliko ispijanje dovoljne količine vode tokom dana, prenosi Index,hr.

„Ravnoteža ostaje jedno od najvažnijih načela pravilne prehrane. S premalim unosom vode postoji rizik od dehidratcije, dok sa prevelikim unosom vode možete doživeti hiponatremiju i imati ekstremno nizak nivo natrijuma u krvi“, poručila je.