Dašić: Krije se tačan broj preminulih medicinskih sestara i tehničara

Zdravlje 03. feb 202217:21 > 18:36 0 komentara
N1

Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara izjavila je u emisiji Dan uživo da predstavnici ove organizacije duže od godinu dana traže od Instituta "Batut" da saznaju tačan broj preminulih kolega, ali da odgovor - još uvek nisu dobili.

Dašić je naglasila da tačan broj preminulih medicinskih sestara i tehničara zna samo Institut „Batut“.

„Mi se godinu dana obraćamo samo ‘Batutu“ i ne znamo razlog zašto neće da nam saopšte broj naših preminulih kolega, jer mi želimo da izrazimo kao preofesija, poštovanje prema njima. Druga stvar je što Lekarska komora daje dve i po plate prosečne porodicama preminulih kolega. Mi smo pozvali porodice da nam se jave, da pomognemo i da na taj način ukažemo da ih poštujemo i brinemo o njima. Zbog toga ne razumemo zašto nam se ne saopštava broj preminulih“, kazala je ona.

Dodala je da bi pomoć otišla i maloletnoj deci koja se školuju, kao i da će ovaj sindikat biti uporan u saznavanju tačnog broja žrtava među kolegama.

Povezane vesti

Govoreći o omikron soju koronavirusa, ona je istakla da stručnjaci daju zbunjujuće izjave, jer jedni tvrde da je opasan, dok drugi govore sasvim suprotno.

“ I mi smo zbunjeni. Pritisak na medicinske radnike veliki. Mi smo opterećeni, i sve je na ivici pucanja. Razlog je taj što nas je malo, i to datira iz prošlih vremena. Mi smo upozoravali na manjak medicinskih sestara. Navešću primer Norveške, koja ima 1440 sestara na 100.000 stanovnika, a mi imamo 500 do 600. Sada je taj broj manji“, kaže ona.

Kao glavne razloge za smanjivanje broja medicinskih sestara ona navodi pritisak sa kojim ne mogu da se izbore, kao i da novozaposleni nisu toliko spremni, i da moraju da prođu edukaciju, dok za to nema vremena.

Pominje i da je dosta zaposlenih prekvalifikovanih radnika, pa tako, kaže ona, postoje ustanove u kojima je 50 odsto medicinskih sestara i tehničara zaposleno nakon prekvalifikacije.

„Takve kolege moraju da rade pod nadzorom, kako bi uspešno savladavale sve ono što je potrebno“, kazala je Dašić.

Ona je napomenula da medicinske sestre i tehničari ne koriste godišnje odmore, kao i da su se oni koristili jedno vreme, dok je bilo zatišje.

„To je i razumljivo, jer je ogroman broj ljudi zaražen, i razumljivo je da pružamo usluge“, zaključila je ona.