Depresija i anksioznost nisu povezani sa rizikom od karcinoma

Zdravlje 09. avg 202307:20 > 20:40 0 komentara
Shutterstock

Depresija i anksioznost ne čine ljude podložnijim karcinomu, pokazala je velika analiza.

Depresija i anksioznost ne čine ljude podložnijim karcinomu, pokazala je velika analiza.

Stručnjaci su sumnjali da ova stanja mentalnog zdravlja mogu povećati rizik od raka tako što utiču na ponašanje povezano sa zdravljem ili imaju biološke efekte na telo koji podržavaju razvoj raka, ali dosadašnje studije su imale različite rezultate.

Za novu analizu, istraživači su prikupili podatke iz 18 pojedinačnih istraživačkih timova koji su pratili više od 300.000 odraslih u Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj i Kanadi do 26 godina. Nisu našli nikakve veze između depresije ili anksioznosti sa rizikom od kancera u celini ili kancera dojke, prostate, debelog creva ili rektuma, prema izveštaju objavljenom u časopisu Cancer.

Takođe nije bilo uticaja depresije ili anksioznosti na rizik od razvoja karcinima povezanih sa alkoholom.

Depresija ili anksioznost su, međutim, bili povezani sa šest odsto većim rizikom od razvoja kancera pluća i kancera povezanih sa pušenjem, ali je ovaj rizik značajno smanjen nakon uzimanja u obzir drugih faktora rizika povezanih sa kancerom, uključujući pušenje i upotrebu alkohola, prenosi Reuters.

„Naši rezultati mogu da budu olakšanje za mnoge pacijente sa kancerom koji veruju da se njihova dijagnoza pripisuje prethodnoj anksioznosti ili depresiji“, rekao je u saopštenju vođa studije Loneke van Tuijl iz Univerzitetskog medicinskog centra Groningen u Holandiji.