Dermatolog objasnio zašto su zanoktice važne i zašto ih ne bi trebalo dirati

Zdravlje 02. nov 202117:34 > 17:40 3 komentara
Pixabay

Zanoktice možda nisu nešto o čemu se mnogo razmišlja van kozmetičkog salona, ali njihova uloga je veoma važna za zdravlje nokatne ploče, okolnih tkiva i zdravlja uopšte.

„Funkcija zanoktice nokta je da zaštiti nokat od bakterijskih i gljivičnih infekcija, na delovima na kojima nokti rastu iz svog korena“, rekao je za PopSugar dr Kori L. Hartman, osnivač klinike „Skin Wellness Dermatology“ u Birmingemu.

Povezane vesti

Zanoktice su veoma važne jer su nokti osetljiviji na oštećenja, poput isušivanja ili infekcije, tokom te početne faze rasta. dr Hartman nazvao je zanoktice „prvom linijom odbrane“ za ploču nokta, matricu nokta (gde počinje rast vašeg nokta) i nabor nokta (tkivo koje okružuje matricu).

Iz tog razloga dr Hartman i mnogi drugi dermatolozi i kozmetičari ni pod kojim okolnostima ne preporučuju sečenje zanoktica, bilo da ste u salonu ili kod kuće. Ova praksa potencijalno može da izloži vaše nokte brojnim infekcijama.

„Ako su zanoktice suve, napukle, isečene ili prekinute, prljavština i bakterije mogu lakše da prodru do korena nokta i prouzrokuju kožne promene koje zahtevaju lečenje, a u ekstremnim slučajevima i hirurške zahvate“, kaže dr Hartman. Uobičajene infekcije noktiju uključuju gljivice na noktima i paronihiju, što je upalna infekcija koja se javlja na pregibu nokta.

Posebno je opasno, a ljudi to često rade, kidanje zanoktica zubima. To može da dovede do ozbiljnih problema, poput upale, kada dođe do toga da okolno tkivo zagnoji.

Nije redak slučaj da pojedine osobe imaju i deformisanu nokatnu ploču nakon ovakvih upala, naročito ako često kidaju zanoktice.

Kako biste održali zdrav rast noktiju, postoji jedna stvar koju možete da učinite za negu zanoktica. Dr Hartman je preporučio da negujete kožu oko prstiju nanošenjem ulja ili krema za zanoktice „kako biste zadržali hidrataciju i ojačali kožnu barijeru“.

Komentari (3)

Vidi sve komentare