Dermatolozi otkrili najbolje kućne lekove za opekotine od sunca

Zdravlje 21. jun 202108:09 9 komentara
sunčanje
Pixabay / ilustracija

Opekotine od sunca mogu biti prilično bolne, a mogu i da povećaju i rizik od razvoja raka kože. Udruženje za borbu protiv raka kože navodi da je rizik još i veći ako ste ove opekotine imali pet ili više puta u životu.

Šta prouzrokuje bol?

“Ultraljubičasto zračenje oštećuje DNA u koži, što dovodi do upalnog odgovora“, objasnio je dermatolog dr. Samer Jaber.

“To uzrokuje crvenilo, oticanje i bol. Ponekad se zahvaćene ćelije kože unište”, dodao je.

Opekotine je potrebno lečiti što pre, a dermatolozi su otkrili najbolje kućne lekove koje vam mogu pomoći u tome.

Hladne obologe

Čistu krpu nakvasite u hladnoj vodi i stavite je na opekotinu. Postupak ponavljajte pet puta dnevno, a krpu na opekotini držite pet do deset minuta.

Istuširajte se hladnom vodom

Američko udruženje dermatologa objašnjava da hladna voda zapravo može da pomogne „u gašenju vatre“ koju osećate na koži. Istuširajte se hladnom vodom i pažljivo se obrišite peškirom, ali neka koža ostane malo vlažna kako bi mogla da upije hidrantnu kremu koju nanesete.

Koristite aloe veru

Aloe vera može pomoći u lečenju opekotina. Preparate od aloe vere možete nanositi na opekotine nekoliko puta dnevno ili napravite hladne obloge od aloa vere.

Koristite mlečne proizvode

Naučnici kažu da na tkakninu možete naneti hladno mleko, a zatim tkaninu stavite na opekotinu. Takođe, možete koristiti i obični jogurt. Mlečni proizvodi mogu da ublaže bol i podstaknu proces lečenja, a možete ih nanositi svakih 20 minuta tokom nekoliko sati, prenosi MSN.

Pijte puno vode

Ako imate opekotine trebalo bi da pijete puno tečnosti kako biste spriječili dehidraciju, navodi Američko udruženje za dermatologiju.

Kako biste sprečili pojavu opekotina, koristite kreme za sunčanje. Ultraljubičasto zračenje najintenzivnije je sredinom dana pa biste tada trebali izbegavati izlaganje suncu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare