Devet namirnica koje trenutno ublažavaju gorušicu i refluks - jednu uvek treba imati pri ruci

Određene namirnice, poput nemasnih proteina i voća koje nije citrusno, mogu pomoći u ublažavanju simptoma kao što je gorušica. Ipak, ako se simptomi ne povuku, važno je da se obratite lekaru.
Refluks kiseline se dešava kada se želudačna kiselina vraća u jednjak, izazivajući osećaj pečenja u grudima, poznat kao gorušica. To može biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), hroničnog stanja koje uzrokuje česte epizode refluksa i gorušice. Ishrana ima veliki uticaj na ovo stanje jer neke namirnice mogu neutralisati kiselinu, dok druge – poput masne, začinjene i kisele hrane – mogu pogoršati simptome, piše Health, a prenosi Sensa.hr.
GERB je stanje u kojem se želudačna kiselina često vraća u jednjak – cev koja povezuje usta sa želucem. Gorušica, odnosno osećaj pečenja iza grudne kosti, čest je simptom. Ako imate gorušicu više od dva puta nedeljno, to može biti znak GERB-a, iako ga nemaju svi koji pate od ovih simptoma.
Ako imate povremenu ili učestalu gorušicu, pokušajte da promenite ishranu – integralne žitarice, voće, povrće i nemasni proteini mogu pomoći u ublažavanju simptoma.
Đumbir
Sadrži jedinjenja sa protivupalnim dejstvom i podstiče brže pražnjenje želuca.
Žvakaća guma
Podstiče lučenje pljuvačke koja pomaže u neutralisanju kiseline u jednjaku, pa može pomoći gotovo odmah.
Hrana bogata vlaknima
Poboljšava varenje i smanjuje rizik od refluksa.
Primeri:
- Voće: jabuke, banane, šljive, bobičasto voće
- Orašasti plodovi i semenke
- Povrće: spanać, špargle, brokoli, batat sa korom
- Integralne žitarice: ovas, smeđi pirinač, kinoja

Med
Oblaže sluzokožu želuca i jednjaka i sprečava vraćanje kiseline.
Nemasni proteini
Piletina, ćuretina, riba – pripremati pečenjem, kuvanjem ili na roštilju bez masnoće.
Mlečni proizvodi sa niskim udelom masti
Manje je verovatno da izazivaju simptome.
Voće koje nije citrusno
Na primer: jabuke, banane, grožđe, dinje, kruške.
Povrće
Niskomasne namirnice koje smanjuju gorušicu. Primeri:
- Brokoli, karfiol, kupus, spanać
- Šargarepa, kukuruz, krastavci, boranija
- Krompir i batat
Integralne žitarice
Bogate vlaknima i pomažu varenju. Primeri: ovas, kuskus, kinoja, hleb od celog zrna.
Namirnice koje mogu pogoršati gorušicu, posebno kod osoba sa GERB-om:
- Kisela hrana – paradajz, citrusno voće poput narandže, limuna, ananasa i grejpfruta
- Čokolada – sadrži kofein i jedinjenja koja opuštaju mišić donjeg dela jednjaka
- Određena pića – alkohol, gazirani sokovi, kafa i pića sa kofeinom mogu izazvati refluks
- Beli luk (posebno sirov) – podstiče lučenje kiseline
- Masna hrana – sporo se vari i izaziva gorušicu. Primeri: puter, sir, sladoled, crveno meso
Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?
Pridružite se diskusiji ili pročitajte komentare