Dijetetičarka: Ako želite vitku liniju, izbegavajte tri popularna umaka

Zdravlje 01. okt 202406:55 2 komentara
Shutterstock/Louno Morose

Krem sosovi nisu kao obični sosevi. Daju našim jelima bogat ukus, čineći ih ukusnijim i zasitnijim. Međutim, mogu da sadrže skrivene kalorije koje mogu negativno uticati na metabolizam.

Često su pune masti, šećera i prerađenih sastojaka, koji mogu usporiti vaš metabolizam i otežati gubitak težine. Dijetetičarka Džoana Angman upozorila je na tri takva sosa koja bi trebalo da izbegavamo ako želimo vitku liniju.

1. Tartar sos

Tartar se najčešće priprema od majoneza, kiselih krastavaca i raznih drugih začina. Pošto je glavni sastojak majonez, može da sadrži značajnu količinu masti, uglavnom nezdravih masti iz biljnog ulja i zasićenih masti, prenosi Index.

„Ovaj klasični sos za pržene morske plodove može imati oko 150 kalorija na 30 grama. Bogat majonezom i šećerom, tartar sos može povećati vaš dnevni unos kalorija bez obezbeđivanja esencijalnih hranljivih materija, što na kraju usporava vaš metabolizam“, kaže Angman za SheFinds.

2. Sos od sira

Iako sos od sira može biti jedan od najboljih dodataka grickalicama i drugim jelima, nije zdrav za metabolizam zbog sadržaja zasićenih masti.

„Često preliven testeninom ili povrćem, može imati čak 300 kalorija ili više po prosečnoj porciji od oko 100-150 grama. Napravljen od sira, putera i pavlake, ovaj sos je bogat zasićenim mastima, što može dovesti do gojenja i usporavanja metabolizma“, upozorava dijetetičarka.

3. Preliv za Cezar salatu

Preliv za cezar salatu se često reklamira kao zdravija opcija zbog povezanosti sa salatama. Međutim, u stvarnosti se uglavnom priprema od sastojaka kao što su majonez, sir, žumanca i ulje.

„Ovaj kremasti preliv, koji se obično koristi u salatama, može imati od 150 do 200 kalorija na 30 grama. Uz bogatu mešavinu majoneza, sira i ulja, Cezar preliv za salatu može da dovede do povećanog unosa masti, što remeti metaboličku funkciju i uzrokuje težinu zaključak je dijetetičarke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare