Dijetetičarka objasnila zašto dolazi do nadutosti dok putujete avionom

Zdravlje 10. jun 202408:57 0 komentara
Shutterstock

Mnogi će to pripisati strahu od letenja, ali to može da se desi svakome.

Ako ste odlučili da putujete avionom, moguće je da ćete osetiti neke simptome kao što su bol u stomaku, nadimanje i zatvor. Mnogi će to pripisati strahu od letenja, ali to može da se desi svakome.

Na sreću, postalo je jasnije zašto ste možda naduti tokom leta. Dijetetičarka Megan Rosi istakla je da nema sindrom iritabilnog creva, ali da je imala slične simptome.

Da bi objasnila zašto je nadutost uobičajen među putnicima, ona je koristila plastićnu čašu jogurta sa aluminijumskim poklopcem kao deo svoje demonstracije.

„Zamislite ovu čašu kao svoje crevo na nivou zemlje. Gas koji stvaraju vaši mikrobi ima prostora da se kreće, ali kako se avion podiže, promena vazdušnog pritiska izaziva širenje gasa i može izazvati nadimanje i bol u stomaku“, rekla je ona.

Iako je ovo stanje neprijatno, postoje načini da se smanji pritisak pripremajući se pre putovanja. Dijetetičar Rosi kaže da smanjite hranu koja izaziva nadimanje kao što su pasulj, avokado, pečurke i luk 24 do 48 sati pre putovanja.

Ako iskusite ove simptome privremeno tokom putovanja, dijetetičar preporučuje jednostavne zamene. Zamenite avokado i ulje avokada maslinovim uljem, a umesto pečuraka jedite patlidžan. Takođe, koristite jaja umesto pasulja kao izvor proteina, prenosi Klix.ba.

Iako su ove namirnice zdrave, a i dalje imate nadimanje i bolove, najbolje bi bilo da se obratite lekaru. Takođe, ako imate problema sa zatvorom tokom leta, bilo bi preporučljivo da pijete magnezijum i unosite više vlakana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!