Dijetetičarka otkrila koju so je najbolje koristiti u ishrani

Zdravlje 25. okt 202419:12 0 komentara
Himalajska so
Shutterstock/Yulia Gust

So je esencijalni mineral i važna je za funkcionisanje vašeg tela. Umerenost je ključ zdravog načina života, a so nije izuzetak.

So se sastoji od natrijum hlorida. Vadi se iz mora, slanih jezera i iz velikih grupa stena.

Postoje rudnici soli u mnogim zemljama širom sveta u kojima se kopa jodirana so, ili kuhinjska so, kako je znamo.

Odraslima je obično potrebno 2.300 miligrama natrijuma svaki dan. Neki će možda želeti da smanje unos natrijuma i/ili povećaju „unos mikronutrijenata drugih elemenata kupovinom različitih vrsta soli, uključujući jodiranu so“, rekla je dijetetičarka Dženifer Vajs.

Morska so

Morska so dolazi iz isparene morske vode ili iz vode u slanim jezerima; pošto se manje obrađuje od jodirane soli, zadržava dodatne minerale, piše Real Simple.

Krupna morska so sadrži oko 1.560 miligrama natrijuma po kašičici, a može da sadrži i tragove kalijuma, gvožđa i cinka, kaže Vajs.

Himalajska so

Još jedna zdrava zamena za kuhinjsku so je himalajska so.

Zrna su veća, tako da vam neće trebati toliko da začinite hranu. Vajs objašnjava da „sadrži više kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa (u tragovima) i manje natrijuma od kuhinjske soli“.

Sadržaj natrijuma u ​​himalajskoj soli je oko 2.200 miligrama natrijuma po kašičici.

Košer so

Kao vrsta morske soli, košer so je grublja od jodirane soli, što je čini idealnom alternativom za kuvanje i začinjavanje mesa. Krupna košer so sadrži oko 1.240 miligrama natrijuma po kašičici, slično kuhinjskoj soli.

U zavisnosti od vaših ličnih preferencija i ograničenja u ishrani, ove soli mogu biti najbolja zamena za kuhinjsku so, prenosi N1 Zagreb.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!