Dnevne boravke za obolele od Alchajmera imaju samo dva grada, ne i Beograd

Zdravlje 21. sep 202222:52 4 komentara

Danas je obeležen Međunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti. Na Trgu Republike predstavnici Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest obavestili su javnost da će predati peticiju sa 5.693 potpisa gradskoj upravi da u Odluku o pravima iz socijalne zaštite unesu i pravo na dnevne boravke za obolele od demencije i da u budžetu za sledeću godinu odvoje novac i otvaraju dnevne boravke.

Predsednica tog udruženja Nadežda Satarić kaže da do kraja nije ustanovljen registar obolelih u Srbiji.

Znamo da, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, između šest i deset procenata starijih od 65 godina boluje od nekog oblika demencije i još najmanje dva do tri posto mlađih od 60 godina, kaže gošća Dana uživo. Ako bismo to pratili, znači da u Srbiji od nekog oblika demencije boluje između 120.000 i 160.000 ljudi, dodaje.

Kako ističe, to nije bolest koja pogađa samo one koji boluju već i čitave porodice. Negovanje obolele osobe je i psihički i fizički veoma iscrpljujuće, jer nemaju na koga da se oslone, kaže gošća N1 i dodaje da se tako ova bolest tiče oko pola miliona građana Srbije.

Kaže da demencije i Alchajmerova bolest nisu dovoljno prepoznate u našim javnim politikama, iako je reč o bolesti koja će definitivno obeležiti prvu polovinu 21 veka.

One nisu poput virusnih infekcija, da mogu da se odleže, ističe Nadežda Satarić.

Problem su dnevni boravci, samo ih ima u Subotici i Kragujevcu, čak i u Beogradu ih nema, gde sigurno ima blizu 30.000 obolelih, navodi gošća N1.

Nedostaju nam gerontodomaćice, savetovališta, skupi su privatni domovi, navodi Satarićeva.

Pogledajte u videu sve izazove sa kojima se oboleli od demencije suočavaju.