Dobijate kilograme iako ne jedete mnogo, šta je u pitanju?

Zdravlje 29. dec 202208:32 2 komentara
Shutterstock

Variranje težine u toku jednog dana je normalna pojava i zbog toga se ne treba uzbuđivati.

Ako želite da izgubite samo nekoliko kilograma viška, možete da se merite svaki dan. Ali ako planirate da skinete više kilograma, svakodnevne provere telesne težine mogu da vam poprave, ali i unište ceo dan, kaže dr Džozef Kolel.

Povezane vesti

„Hrana, tečnost, mokrenje, stolica i vežbanje mogu da utiču na sastav vode u vašem tela, a time i na težinu. Na primer, hrana s visokim sadržajem ugljenih hidrata i soli može da prouzrokuje zadržavanje vode i porast kilograma, dok vežbanje može da dovede do privremenog gubitka vode i kilograma“, objašnjava dr Anita Petruceli.

Ona dodaje da se ne treba previše uzbuđivati ili razočarati ako primetite variranje težine u jednom danu.

„Debljanje zbog fluktuacije vode trebalo bi da se normalizuje za dan ili dva kada nastavite da vežbate ili počnete da konzumirate zdravu ishranu s malo soli, rafinisanih ugljenih hidrata i prostih šećera“, kaže dr Petruceli.

Međutim, ako ti suvišni kilogrami počnu da se prikazuju na vagi otprilike nedelju dana nakon što se vratite u svoju uobičajenu rutinu, to je možda posledica drugog životnog faktora.

Dnevno variranje težine od nula do pet kilograma neće vas sprečiti da postignete svoje ciljeve, prema rečima dr Kolele.

Međutim, ako vaga pokaže skok od sedam kilograma više od dan ili dva, alkohol može da bude jedan od uzroka.

„Alkohol podstiče vaš apetit i uništava vašu samokontrolu u pogledu količine hrane koju konzumirate. Imajte na umu da osim ishrane, neki lekovi i zdravstvena stanja takođe mogu da dovedu do variranja težine“, dodaje dr Kolel.

Dr Kolel savetuje da, ako možete, preskočite svakodnevno merenje telesne težine. Na taj način ćete izbeći nepotreban stres. Rezultate proveravajte jednom nedeljno i pratite šta jedete.

Koliko god često bili suočeni sa vagom, budite dosledni. Dr Petruceli predlaže da se merite bez odeće u jutarnjim satima i to nakon tuširanja, kao i da se merite uvek na istoj vagi, piše „Shape“, prenosi 24 sata.hr.