Dobrovoljnim davanjem krvi pokazujete humanost, a možete da osvojite i karte za Beer fest

Zdravlje 14. jun 202414:12 0 komentara

Građani koji do 18.juna odluče da budu humani i da doniraju krv, stiču priliku i da se dobro zabave, što znači da mogu da osvoje karte za predstojeći Beer fest.

„Hvala vam što ste dobrovoljni davalac krvi“ – je poruka koju, na Svetski dan dobrovoljnih davalaca, šalje Institut za transfuziju krvi Srbije, onima koji svojom humanošću redovno pomažu da rezerve budu stabilne.

Ono na šta se skreće pažnja ove godine je dobrovoljno davanje krvi u oblasti neonatalogije, kao i u sferi izazvanih i prirodnih katastrofa.

„Transfuzija krvi je važna u svim aspektima i života i medicine. Može da se desi da je neophodno da se bebi, dok je još u mačinom stomaku, izmeni krv. Takođe, može da se desi da je potrebno da majka tokom trudnoće i porođaja prima transfuziju krvi.  Naravno, svesni smo i da kada se dogode nesreće najčešća reakcija je primena transfuzije krvi svima koji su povređeni. Treba da gledamo taj široki aspekt da krvi uvek treba da bude dovoljno, da zalihe uvek budu stabilne“, kaže za N1 Mirjana Knežević, PR Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Akcija Instituta za transfuziju krvi i Beer festa

Ono što takođe treba napomenuti je da se i ove godine samoinicijativno javio da želi da pomogne u promociji dobrovoljnog davanja krvi.

Beer fest je odlučio da za davaoce krvi obozbedi paket ulaznica za ovaj predstojeći festival, koji je najpopularniji u našem gradu. Sa akcijom se krenulo u utorak i odziv je bio veoma dobar. Danas će se deliti karte na dve lokacije, Požeška ulica ispred Doma zdravlja i u studentskom domu  Studentski grad, gde je ova akcija već tradicionalna. Akcija se nastavlja i u ponedeljak i u utorak sledeće nedelje, kada se i završava. Gradska opština Zvezdara i tržni centar Banjica su poslednje dve lokacije gde se može dobrovoljno dati krv i dobiti paket karata“, dodaje Knežević.

Deficitarne krvne grupe 

Kada je reč o rezervama, one su relativno stabilne osim za određene krvne grupe, koje su i najređe. U pitanju su negativne krvne grupe, a ima ih svega 15 odsto naše populacije.

Knežević je pozvala sve surađane koji mogu da daju krv, da to i učine, posebno one koji imaju negativnu krvnu grupu.

Takođe treba naglasiti da od svih naših građana koji mogu da daju krv, svega tri odsto to i čini. Knežević smatra da bi idealno bilo kada bi taj procenat bio uvećan za jedan, tada bi sve bilo lakše.

Kada je u pitanju davanje krvi, kritični meseci su letnji, naročito u vreme odmora i raspusta, oko praznika, ali i zimski meseci kada su naši građani na odmoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!