Velike količine određenih dodataka ishrani mogu da oštete bubrege

Zdravlje 02. apr 202412:49 1 komentar
suplementi
chormail/Envato

Dodatke ishrani mnogi koriste da bi nadoknadili nedostatke u ishrani i eliminisali zdravstvene probleme.

Međutim, brojni suplementi takođe nose rizike, od kojih određeni mogu da budu opasni ako se konzumiraju u velikim količinama. To uključuje nekoliko koji mogu uticati na zdravlje naših bubrega.

Na primer, ova grupa uključuje velike količine vitamina C, kao i proteinske suplemente.

Velike količine vitamina C

Vitamin C ima svojstva koja jačaju imunitet, ali je ključno da pazimo na količinu koju unosimo. Dok je vitamin C dobar za zdravlje, prevelike količine, odnosno više od 2.000 miligrama dnevno, mogu da dovedu do stvaranja kamena u bubregu.

Kamen u bubregu može da blokira urinarni trakt, što dovodi do infekcija i oštećenja bubrega, pa je važno pridržavati se preporučene količine.

Proteinski dodaci

Proteinski suplementi su posebno popularni kod pojedinaca koji žele da izgrade mišiće ili se bave sportom. Međutim, prekomeran unos proteina može negativno da utiče na zdravlje naših bubrega, piše Klix.ba.

Velike količine proteina mogu da dovedu do oštećenja bubrega. Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju otpadnih proizvoda iz metabolizma, a prekomerni unos proteina može da optereti ovaj proces filtriranja. Potencijalno, ovo može da dovede do oštećenja bubrega.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare