Doktor otkriva zašto ste ovih dana pospani, imate glavobolju i varira vam pritisak

Zdravlje 26. sep 202314:11 1 komentar
Shutterstock

Nagle promene vremena ne pogoduju našem zdravstvenom stanju, potrebno je da se naglo prilagodimo.

Iako se potrebe za snom razlikuju od osobe do osobe, većini odraslih je potrebno između šest i osam sati noćnog sna.

San, koji je kvalitetan je izuzetno važan za naše zdravlje, a neka istraživanja čak pokazuju da je spavanje jednako važno kao i uravnotežena ishrana i vežbanje.

Dr Dragan Hrnčić profesor Medicinskog fakulteta je gostujući na RTS-u govorio kako promene vremena utiču na naš san.

„Svesni smo da sve manje imamo prelaznih godišnjih doba, sada imamo nagle promene. To ne odgovara našem zdravstvenom stanju, zahteva da se dosta naglo prilagodimo. Kada dolazi do promena vremenskih prilika, ne dolazi samo do menjanja temperature, već se menja i atmosferski pritisak i vlažnost vazduha. Sve to zajedno čini vremenske akorde“, rekao je dr Hrnčić u Jutarnjem programu RTS-a.

On je dodao da „neki akordi prijaju našem spavanju, neki ne, a te promene jesu izazov za celokupan organizam, kako za mentalno zdravlje, tako i za fizičko.

„Javljaju se problemi kod hroničnih bolesnika koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistetom. Osećaju promene u krvnom pritisku, glavobolje, a spavanje trpi, naročito kada se vreme menja na lošije. Ljudi se osećaju pospano. Promenu bolje podnose mlađe osobe. Starije osobe imaju problem, jer njihov organizam ima manje fiziološke rezerve za kompenzaciju tih promena“, rekao je doktor.

Generalne preporuke Američkih ascocijacija za proučavanje spavanja jesu šest do osam sati, upravo zbog toga što znamo da spavanje ispod te granice predstavlja faktor rizika za brojna oboljenja. Nema organskog sistema koji neće biti pogođen hroničnim nedostatkom spavanja.

„Naš imuni sistem će oslabiti i bićemo podložniji infekcijama. Kada smo prehlađeni ili imamo bilo kakav virus, imamo potrebu za većom količinom spavanja. Umorni smo i tada je spavanje preporučljivo. Ako smo nenaspavani, bićemo neraspoloženi, razdražljivi, imaćemo manjak koncentracije i bićemo skloni greškama na poslu“, rekao je on.

Pored ovoga, postavlja se još jedno pitanje, da li treba upražnjavati popodnevne dremke.

„Pokazalo se da ima svoje prednosti i da popodnevnu dremku treba upražnjavati. Bilo je stavova da nije toliko pogodno, ali pokazalo se da ako organizam oseća potrebu za spavanje u tom periodu dana, treba da odspava. To ne treba da bude duže od pola sata, jer se pokazalo da je to optimalan nivo vremena koji je potreban da se vratimo svakodnevnim aktivnostima. Kofeinski napici su dobri preko dana, ali treba ih izbegavati posle 18 časova“, objasnio je dr Hrnčić za RTS.