Doktor otkrio kako brine o zdravlju mozga svoje dece

Zdravlje 04. jun 202307:26 0 komentara
Shutterstock/Robert Kneschke

Neurohirurg objasnio kao štiti mozak svoje dece u pet koraka.

Dr Raul Jandial je neurohirurg, ali i otac troje dece od 17, 14 i 13 godina. Kako i sam kaže ne može u potpunosti da utiče da li će njegova deca eksperimentisati sa alkoholom i drogom, ali neke stvari može da kontroliše.

„Pošto sam neurohirurg, logično je da želim da zaštitim njihov mozak. Zato obraćam pažnju na pet stvari“, kaže doktor za portal „Parents“, prenosi index.hr

Da li jedu dobro?

Hrana svakako utiče na mozak.

„Moje mišljenje je da moraju da jedu nešto voća na dnevnom nivou, ali i nešto ribe na nedeljnom nivou. Antioksidansi u voću i omega-3 masne kiseline u masnoj ribi su ključni sastojci za zdravlje mozga“, kaže dr Jandial.

Koliko koriste telefone?

Neurohirurg ne pokušava da ograniči izlaganje svoje dece ekranima, već ih podstiče da provedu sat ili dva dnevno bez njih, posebno pre spavanja.

„Korisno je imati vremena da pustite svoj um da odluta, posebno nakon aktivnog dana na poslu, u školi ili na telefonu. Takođe pomaže pri spavanju“, dodaje on.

Da li se zabavljaju svaki dan?

Dr Jandial ne želi da njegova deca postanu roboti. Zato ih podstiče da se igraju i zabavljaju svaki dan jer je to „važno za lični i psihički rast“.

Da li svaki dan nauče nešto novo?

Iako njegova deca idu u školu, dr Jandial ih podstiče da uče i druge veštine. Potrudi se da pronađe zanimljiv članak ili video koji će zaintrigirati decu i podstaći ih na razgovor.

Kako je njihovo mentalno zdravlje?

Na kraju, neurohirurg smatra da je veoma važno naučiti decu da razviju strategije za suočavanje sa fenomenima kao što su stres i uticaj društvenih medija.

„Teško je ovde ponuditi konkretnu strategiju osim onoga što ja radim: pokušajte da budete u blizini“, zaključuje on.

Povezane vesti