Doktorka: Transplantacija nije čarobni lek koji leči sve bolesti kod dece

Zdravlje 18. apr 202209:24 komentar
institut za majku i dete
N1

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i dete "Doktor Vukan Čupić" je jedina ustanova u zemlji u kojoj se rade transplantacije koštane srži kod dece. Profesorka Dragana Vujić, načelnica Sterilnog bloka i Odeljenja za transplantaciju, rekla je da je poslednja transplantacija koštane srži urađena pre dve nedelje jednoj devojčici.

U petak je dvoje dece iz sterilnog bloka prebačeno u roditeljsku kuću, to je mesec dana posle urađene transplantacije, piše RTS.

Dr Vujić kaže da je urađeno sedam transplantacija od početka godine.

„Za troje dece pripremamo, to su davaoci iz svetskog registra, početkom maja će biti urađena jedna, sredinom maja druga transplantacija, a za trećeg pacijenta urađen je uži izbor potencijalnih davalaca, tako da očekujemo da bi i za njega vrlo brzo imali izveštaj o davaocu“, rekla je Vujićeva.

Prema njenim rečima, generalno, korona je uticala na proceduru transplantacije koštane srže, ne samo u Srbiji nego i u svetu. U 2020. urađeno 18 transplantacija, što je nešto manje od onog broja koji je uobičajen, ali, kako kaže, nisu prestali nijednog tenutka.

„Kada je krenula korona, kada je uvedeno vanredno stanje, zahvljaljujući angažovanju iz Vlade, uspeli smo da organizujemo uvoz ćelija iz svetskog registra, i da uradimo transplantaciju devojčici, da se organizuje odlazak devojčice u Italiju na zračenje čitvaog tela, jer to deo procedure koja ne može da se uradi kod nas“, napomenula je Vujićeva.

U 2021. urađene su 22 tranplantacije, to je broj koji se godišnje radi, između 22 i 26, sve zavisi koje su indikacije za transplantaciju, koliko dugo pacijenti ostaju u sterilnom bloku.

Ko može da bude donor – kod kojih bolesti

„Držimo se strogo indikacija koje su definsane u okviru Evropske grupe za transplantaciju koštane srži, to su samo neke urođene i neke stečene bolesti, neki oblici leukemije, oblici raka limfnih žlezda, neki solidni tumori i neke urođene bolesti, to nije čaroban lek koji može da leči sve bolesti i uvek se treba strogo držati jasno definisanih medicinskih idnikacija – ne ići ka onomo što su kliničke studije“, istakla je dr Vujić.

Sve je manje neophodno da deca budu upućivana u inostranstvo.

Kaže da treba imati što veći broj potencijalnih donora, onda je lakše naći odgovarajućeg davaoca.

Prva transplantacija od dobrovoljnog davaoca urađena je 2009. godine, davalac je nađen u našem registru, a 2013. je urađena transplantacija od donora iz svetskog registra, napominje ona.

Jubilej – 25 godina od otvaranja sterilnog bloka

Dr Vujić kaže da Institut „Doktor Vukan Čupić“ proslavlja 25 godina od otvaranja sterilnog bloka.

Podseća da je prva transplantacija u toj ustanovi urađena sedamdesetih godina prošlog veka, načelnik hematoonkologije i osnivač hematoonkologije u Institutu dr Kezić i osnivač imunologije i načelnik imunologije dr Mikuška uradili su prvu transplantaciju kod devojčice koja je imala stečeno oštećenje koštane srži.

Takođe u 1990. godini urađena je prva transplantacija od srodnog delimično podudarnog davaoca uz veliku pomoć kolega sa VMA, u kojoj je učestvovala i dr Vujić.

Prema njenim rečima, id otvaranja sterilnog bloka urađeno je 360 transplantacija, 175 kada je pacijent sam sebi davalac i 185 kada ima ili davaoca u porodici ili je u svetskom registru nađen davalac.

„Ove godine očekujemo otvaranje javne porodične banke krvi pupčanika, ovih dana šaljemo dopis Ministarstvu zdravlja u vezi sa opremom“, zaključila je Vujovićeva.