Dugotrajni kovid utiče na kvalitet života više od nekih vrsta kancera

Zdravlje 10. jun 202315:49 6 komentara
Shutterstock

Dugotrajni kovid može da utiče na kvalitet života pacijenata više od nekih vrsta kancera, i u istoj meri kao i Parkinsonova bolest, pokazuju nova istraživanja.

Istraživanje koje su sproveli Univerzitetski koledž u Londonu (UCL) i Univerzitet u Ekseteru ispitalo je uticaj dugotrajnog kovid-19 na živote 3.754 osobe hospitalizovane zbog ove bolesti.

Povezane vesti

U okviru studije, pacijenti su morali da odgovore na pitanja u aplikaciji o tome koliko dugo kovid-19 utiče na njihov svakodnevni život i da daju ocenu od  nula do 40 kako bi ukazali na težinu stanja.

Utvrđeno je da su prosečni rezultati umora slični ili lošiji nego kod pacijenata sa anemijom povezanom sa kancerom ili teškim oboljenjem bubrega, a rezultati kvaliteta života takođe su bili niži od onih sa uznapredovalim kancerom.

Naučnici su ukazali na to da je uticaj dugotrajnog kovida na svakodnevne aktivnosti pacijenata jači nego kod pacijenata koji su pretrpeli moždani udar i da je uporediv sa pacijentima sa Parkinsonovom bolešću.

Za dugotrajan kovid, ljudi moraju da imaju kontinuirane simptome 12 nedelja nakon akutne infekcije koronavirusom.

Prema NHS-u, britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, glavni pokazatelji dugotrajnog kovida-19 su ekstremni umor, kratak dah, gubitak mirisa i bol u mišićima.

Dr Henri Gudfelou sa Instituta za epidemiologiju i zdravlje UCL, jedan od vođa studije, rekao je da uticaj još nije u potpunosti shvaćen.

„Naši rezultati su otkrili da produženi kovid ima razoran uticaj na živote pacijenata, pri čemu je umor najveći uticaj na sve, od društvenih aktivnosti do posla, obaveza i održavanja bliskih odnos“, rekao je on.

Naučnici su takođe naveli da bi dugoročni covid mogao imati „značajan ekonomski i društveni uticaj“.

Od anketiranih u studiji, 94 odsto je bilo „radnog uzrasta“ (između 18 i 65 godina), od kojih je 51 odsto izjavilo da nisu mogli da rade najmanje jedan dan u proteklom mesecu.

„Nadamo se da će bolje razumevanje simptoma i uticaja dugotrajnog kovida kod ovih pacijenata pomoći NHS-u i kreatorima politike da usredsrede ograničene resurse na prilagođavanje postojećih usluga i dizajniranje novih kako bi bolje zadovoljili potrebe pacijenata sa dugotrajnim kovidom“, rekao je Gudfelov.

On je dodao da njihovi nalazi pokazuju da „umor treba da bude važan fokus kliničke nege i dizajna rehabilitacionih usluga“.

Koautor, profesor Vilijam Henli sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ekseteru, rekao je da je „hitno potrebno više istraživanja kako bi se omogućio razvoj usluga zasnovanih na dokazima za podršku ljudima koji pokušavaju da upravljaju ovim iscrpljujućim novim stanjem“.