Dva razloga zašto se ujutru budite sa bržim otkucajima srca

Zdravlje 07. dec 202306:55 0 komentara
Shutterstock/MikeSaran

Ako se ujutro probudite sa bržim otkucajima srca, možda imate neku vrstu srčane aktivnosti ili takozvane palpitacije.

Prema Majkl J. Bla, direktoru kliničkog istraživanja u „Johns Hopkins Ciccarone Centru“ u Merilendu, palpitacije su senzacije abnormalnog otkucaja srca i mogu trajati samo nekoliko sekundi što predstavlja preuranjene otkucaje srca. Oni takođe mogu biti trajni, potencijalno ukazujući na aritmiju.

Aritmija se javlja kada otkucaji vašeg srca odstupe od normalnog tempa. To može značiti otkucaj koji se dešava brže od normalnog, sporije od normalnog ili kao nepravilan otkucaj. Međutim, za razliku od aritmije, palpitacije nisu nužno opasne i mogu vam pomoći da otkrijete neka druga zdravstvena stanja.

Jedno od osnovnih stanja koje može izazvati palpitacije je apneja u snu, koja može biti potencijalno ozbiljan poremećaj. Pojavljuje se kada disanje prestane dok spavate. Ovo se dešava kada mozak ponekad ne uspe da pravilno komunicira sa mišićima koji regulišu disanje.

Češće, međutim, apneja u snu može biti povezana sa obrascima opuštanja mišića u zadnjem delu grla, što može dovesti do sužavanja disajnih puteva. Takvo suženje može dovesti do pada unosa vazduha i pada nivoa kiseonika u krvi.

Pad nivoa kiseonika u krvi može otežati disanje, ponekad izazivajući refleks gušenja. To onda može pokrenuti mozak da vas probudi iz sna, makar samo na trenutak. Kao rezultat toga, postoji loš san i povremeno lupanje srca nakon buđenja.

Apneja u snu je veoma česta, posebno među ljudima koji imaju prekomernu težinu, a osećaj palpitacije nakon buđenja može potencijalno da ukazuje na apneju u snu.

Međutim, ubrzani rad srca pri buđenju može biti posledica i drugih uzroka. S jedne strane, palpitacije mogu nastati zbog jednostavne promene položaja tokom spavanja. Alternativno, oni mogu biti rezultat promena u spavanju takozvanog autonomnog tonusa pojedinca, 24-časovnog napora nervnog sistema da održava telesne funkcije automatski, čak i dok spavate.

Međutim, najčešći uzrok bržeg otkucaja srca tokom buđenja je apneja u snu. Pošto je to ozbiljno zdravstveno stanje, trebalo bi da posetite kardiologa kako biste utvrdili tačan uzrok i dobili odgovarajući tretman, prenosi Klix.ba.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!