Doktor ukazao na dva suplementa koja mogu da ubrzaju metabolizam

Zdravlje 24. maj 202406:55 3 komentara
Shutterstock/Artem Sokolov

Efikasni metabolizam se odnosi na sposobnost tela da pretvara hranu i piće u energiju, obezbeđujući optimalno korišćenje hranljivih materija i minimalno skladištenje masti.

Iznenađujuće, neki dodaci ishrani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju metaboličke efikasnosti podržavajući različite telesne procese.

U kombinaciji sa uravnoteženom ishranom i redovnim vežbanjem, ovi suplementi mogu pomoći u optimizaciji metabolizma i opšteg zdravlja. Doktor Kubaniš Takirbašev otkrio je dve odlične opcije.

Ekstrakt zelenog čaja

Ekstrakt zelenog čaja je popularan dodatak, poznat po svom potencijalu da poboljša metabolizam. Može poboljšati osetljivost na insulin i podržati celokupno metaboličko zdravlje.

Kao dodatak, može biti koristan dodatak uravnoteženoj ishrani i aktivnom načinu života za one koji žele da poboljšaju svoju metaboličku efikasnost.

„Ekstrakt zelenog čaja je dodatak koji često preporučujem. Sadrži katehine, posebno epigalokatehin galat (EGCG), za koji se zna da ubrzava metabolizam i podstiče oksidaciju masti. EGCG promoviše termogenezu, proces stvaranja toplote i sagorevanja kalorija,“ kaže dr Takirbašev za SheFinds.

Kofein

Kofein, koji se obično nalazi u kafi, čaju i raznim dodacima ishrani, deluje tako što stimuliše centralni nervni sistem, što može ubrzati metabolizam i podstaći sagorevanje kalorija, prenosi Index.hr.

Takirbašev dodaje da bi kofein mogao povećati budnost dok privremeno ubrzava metabolizam.

„Promoviše termogenezu, proces proizvodnje toplote u telu, povećavajući sagorevanje kalorija..Kofein može poboljšati performanse vežbanja, dodatno doprinoseći metaboličkom zdravlju“, ističe doktor.

U kombinaciji sa uravnoteženom ishranom i doslednim vežbanjem, ovi suplementi postaju ključni u optimizaciji metabolizma i unapređenju opšteg blagostanja.

Međutim, pre nego što započnete bilo koji novi režim suplementacije, preporučljivo je da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom kako biste obezbedili prikladnost i bezbednost na osnovu individualnih zdravstvenih stanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare