EK: Do oktobra tri leka protiv kovida-19

Zdravlje 06. maj 202121:54 1 komentar
Shutterstock/ Ilustracija

Evropska komisija predstavila je strategiju za razvoj lekova protiv kovida-19 koja predviđa odobrenje tri leka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja vakcina, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lekova i povećanje proizvodnih kapaciteta.

Povezane vesti

To uključuje i zajedničku nabavku lekova i stvaranje portfelja perspektivnih lekova i potpisivanje predugovora sa proizvođačima kao što je to učinjeno i kod vakcina protiv kovida-19.

„Vakcine spašavaju živote, ali same ne mogu da iskorene kovid-19. Potrebno je da podstaknemo rad na lekovima kako bismo ograničili potrebu za hospitalizacijom, ubrzali vreme oporavka i smanjili smrtnost“, izjavila je poverenica za zdravstvo Stela Kirijakides.

„Pacijentima u Evropi i širom sveta potreban je pristup prvoklasnim lekovima protiv kovida-19, zbog toga smo odredili tri vrlo jasna cilja: do oktobra ćemo razviti i odobriti tri nova i efikasna leka protiv kovida-19 koji potencijalno mogu da promene tok bolesti“, dodala je poverenica.

Komisija najavljuje da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lekova protiv kovida-19 i do juna ove godine identifikovati njih pet koji najviše obećavaju.

„Situacija na mnogim odeljenjima za intenzivnu negu širom kontinenta i dalje je kritična. Moramo da se usredsredimo i na vakcine i na lekove kao na dva snažna i komplementarna načina za borbu protiv kovida-19“, rekao je potpredsednik Komisije Margiritis Skinas.

Skinas dodaje da EU trenutno ima samo jedan odobren lek za kovid-19.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare