Eksperimentalni lek razvijen za grip mogao bi dvojako da deluje na kovid

Zdravlje 19. jan 202218:07 0 komentara
Shutterstock

Eksperimentalni lek koji se prvobitno razvijao za lečenje gripa pokazao je obećavajuće rezultate u borbi protiv virusa SARS-CoV-2 i mogao bi dvojako da deluje na kovid-19, objavili su nemački naučnici.

Lek, nazvan zapnometinib ili ATR-002, potencijalno bi mogao da obuzda širenje virusa u ćelijama istovremeno bi mogao da smanji i preterani imunosni odgovor koji utiče na razvoj težih oblika bolesti u slučaju zaraze koronavirusom, pokazali su eksperimenti in vitro (u epruvetama).

Povezane vesti

Aktivna supstanca zapnometinib, koja je izvorno korišćena u razvoju leka protiv gripa, pokazala se efikasnom u različitim modelima ćelijskih kultura, uključujući i delovanje protiv svih testiranih sojeva SARS-CoV-2.

To podrazumeva široku primenjivost u suočavanju sa predstojećim sojevima koronavirusa sa kojima ćemo se susretati u budućnosti. Trenutno su u toku ispitivanja na životinjama da bi se potvrdili pomenuti nalazi.

Rezultati studije, koji su objavljeni prošle nedelje u stručnome časopisu „Cellular and Molecular Life Sciences“, dobar su osnov zahvaljujući kom je njemački Institut za lekove i medicinske proizvode dao odobrenje proizvođaču „Atriva Therapeutics“ da lek testira i na ljudima.

Prvi put vidimo da bilo koji postojeći lek pokazuje dvojako delovanje protiv kovida-19, rekao je koautor studije profesor Stefan Ludvig, virusolog sa Instituta za virusologiju Univerziteta u Munsteru.

„Pozitivni rezultati kliničke studije na ljudima koja je još u toku, mogli bi da rezultiraju hitnim odobrenjem leka još ove godine“, rekao je Ludvig.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!