EMA: mRNK vakcine protiv kovida-19 ne prouzrokuju komplikacije u trudnoći

Zdravlje 18. jan 202223:46 > 23:48 3 komentara
Shutterstock

Vakcine protiv kovida-19 proizvedene korišćenjem mRNK tehnologije ne prouzrokuju komplikacije u trudnoći kod budućih majki i njihovih beba, rekao je regulator Evropske unije, nakon detaljne analize nekoliko istraživanja.

U analizi koja se zasniva na istraživanjima oko 65.000 trudnoća u različitim fazama nisu pronađeni znakovi većeg rizika od komplikacija, pobačaja, prevremenih porođaja ili ozbiljnih nuspojava vakcina mRNK na nerođenu bebu, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

Povezane vesti

Fajzer i nemački partner Bajontek, kao i Moderna, trenutno isporučuju takve vakcine Evropskoj uniji.

Iako je EMA priznala neka ograničenja u podacima, rekla je da su rezultati konzistentni u svim studijama.

„Prednosti primanja mRNK vakcina protiv kovida-19 tokom trudnoće nadmašuju sve moguće rizike za buduće majke i nerođene bebe“, objavila je agencija.

Recenzija internog tima takođe je pokazala da su vakcine protiv kovida-19 jednako efikasne u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod trudnica kao i kod žena koje nisu trudne.

Nekoliko zemalja EU već je podržalo upotrebu vakcina protiv kovida-19 za trudnice, a podrška EMA za mRNK vakcine verovatno će podstaći kampanje vakcinacije u manjim zemljama koje se oslanjaju na naučnu stručnost regulatora.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.