Evropska agencija za lekove odobrila antikovid pilulu Pakslovid

Zdravlje 27. jan 202218:00 > 19:05 2 komentara
Tanjug/ Pfizer via AP, arhiva

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je antikovid pilulu proizvođača Fajzer (Pfizer) koja se prodaje pod imenom Pakslovid (Paxlovid) i koja će postati prvi oralni antiviralni lek protiv te bolesti odobren u Evropskoj uniji.

„Pakslovid je prvi antiviralni lek koji se primenjuje oralno koji je preporučen u EU za lečenje kovida-19“, navela je EMA u saopštenju.

Studije su ukazale da taj lek znatno smanjuje hospitalizacije i smrtnost kod pacijenata koji rizikuju da razviju težak oblik bolesti, i trebalo bi da bude efikasan i protiv omikron soja virusa.

Antiviralni lekovi deluju tako što smanjuju kapacitet virusa da se replicira i time koče bolest.

Ova vrsta leka mogla bi da označi korak ka kraju pandemije zato što je laka za upotrebu, može da se uzima kod kuće sa čašom vode.

Evropsko regulatorno telo preporučilo je da se odobri upotreba Pakslovida za lečenje kovida-19 kod odraslih kojima nije potreban dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik od razvijanja teškog oblika bolesti.

SAD, Kanada i Izrael su medju malim brojem zemalja koje su već odobrile upotrebu ove Fajzerove antikovid pilule.

Tokom probe pilula je data pacijentima u pet dana posle pojave simptoma i u toku narednog meseca samo 0,8 odsto od 1.039 razmatranih slučajeva su završili u bolnici, u odnosu na 6,3 odsto kod osoba koje su primile placebo.

Nije bilo smrtnih slučajeva u grupi koja je primila Pakslovid, dok je bilo devet umrlih u grupi koja je primila placebo, navela je EMA.

EMA će sada svoje preporuke proslediti Evropskoj komisiji koja treba da donese odluku o odobrenju leka da bi mogla da se primeni u svim zemljama Unije. Odobrenje Evropske komisije obično bude brzo posle odluke EMA, od nekoliko sati do nekoliko dana.

EMA je u decembru već odobrila upotrebu Pakslovida u hitnim slučajevima.

Evropski regulator još razmatra sličan zahtev za odobrenje antikovid pilule američkog proizvodjača lekova Merk (Merck).

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.