Fajzer počeo klinička ispitivanja oralnog leka protiv koronavirusa

Zdravlje 23. mar 202121:47 6 komentara
N1

Američka farmaceutska kompanija Fajzer počela je klinička ispitivanja oralnog antiviralnog leka protiv koronavirusa, objavljeno je u utorak.

Prva faza testiranja je u Sjedinjenim Američkim Državama PF-07321332, vrste leka koja se naziva inhibitor proteaze, a deluje tako da inhibira enzim koji virus treba da replicira u ljudskim ćelijama.

„Zaustavljanje pandemije kovid-19 zahteva prevenciju putem vakcinacije i ciljane tretmane za one koji pokupe virus“, rekao je Fajzerov šef naučnih istraživanja MIkael Dolsten i dodao: „Uzevši u obzir da SARS-CoV-2 mutira i globalni uticaj koji ima kovid-19, ispostavilo se da će biti veoma važno imati terapeutske opcije i sada i nakon pandemije“, dodao je on.

Nakon što su razvili vakcinu u dve doze sa njemačkim partnerom Biontekom, kompanija planira da razvije mRNA tehnologiju kako bi razvijala vakcine protiv drugih virusa.

Ova tehnologija dozvoljava farmaceutskim kompnijama da razmotre korišćenje metode koja je upotrebljena u drugim medicinskim područjima osim vakcina, što potencijalno podrazumijeva investicije vredne bilione dolara.

Pandemija koronavirusa je ponovo počela da raste u martu, prvi put posle januarskog talasa u SAD, najpogođenijom državom. U SAD je više od 543.000 ljudi preminulo od posledica zaraze koronavirusom, a 126 miliona primilo je barem jednu dozu vakcine, ali manje od 45 miliona je primilo dve, što je 13,5 posto populacije, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti od ponedeljka.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (6)

Vidi sve komentare